Υπογράφηκε το έργο για την πλακόστρωση του παραλιακού της Παλαιόχωρας

09.42

Υπεγράφη μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων και του αναδόχου Νίκου Κατζάκη η σύμβαση του έργου «Διαμόρφωση πεζοδρομίου ανατολικής παραλιακής οδού Παλαιόχωρας» προϋπολογισμού 123.000,00 ? με Φ.Π.Α. το οποίο θα αναβαθμίσει και θα βελτιώσει σημαντικά την γενικότερη εικόνα και αισθητική του ανατολικού παραλιακού μετώπου της Παλαιόχωρας. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί από το Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2014 του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2015.

Πιο συγκεκριμένα στον παραλιακό δρόμο στην ανατολική πλευρά του οικισμού της Παλαιόχωρας, ο οποίος βρίσκεται εντός των ορίων της χερσαίας λιμενικής ζώνης Σκάλας Παλαιόχωρας, έχει εδώ και πολλά χρόνια διαμορφωθεί πεζοδρόμιο συνολικού μήκους 340 περίπου μέτρων και μέσου πλάτους 7 περίπου μέτρων, στο οποίο έχουν κατασκευασθεί μόνο τα κράσπεδα σε επαφή με τον ασφαλτοστρωμένο παραλιακό δρόμο και οι επιστρώσεις της επιφάνειας του πεζοδρομίου.

Όπως είναι γνωστό, η ανατολική παραλιακή οδός είναι το πιο πολυσύχναστο τμήμα της Παλαιόχωρας, που τους θερινούς μήνες κατά τις απογευματινές ώρες, μετατρέπεται σε πεζόδρομο και είναι ο κύριος χώρος περιπάτου για τους μονίμους κατοίκους αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής. Χρόνιο λοιπόν αίτημα τόσο του Δήμου Κανδάνου-Σελίνου, όσο και των καταστηματαρχών της παραλιακής οδού, των κατοίκων και επισκεπτών της Παλαιόχωρας, ήταν να πλακοστρωθεί το παραλιακό πεζοδρόμιο. Το Λ.Τ.Ν.Χ. λοιπόν, ανταποκρινόμενο στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το 2014 συνέταξε την μελέτη και υπέβαλλε πρόταση ένταξης και χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου στο Π.Δ.Ε. 2014 του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου.

Στο έργο λοιπόν αυτό, θα εκτελεστούν εργασίες πλακόστρωσης του πεζοδρομίου με κατάλληλες τσιμεντόπλακες διαστάσεων 50Χ50 εκ. και πάχους 5 εκ., ενώ θα διαμορφωθούν και θα επιστρωθούν με κυβόλιθους και οκτώ (8) ράμπες προσπέλασης στο πεζοδρόμιο στις αντίστοιχες θέσεις όπου οι κάθετοι δρόμοι του οικισμού καταλήγουν στον παραλιακό δρόμο. Επίσης στο μέσο του πεζοδρομίου θα διαμορφωθεί και ειδική λωρίδα για τυφλούς πλάτους 80 εκ. με την χρήση ειδικών αντιολισθηρών (ριγέ) τσιμεντόπλακων διαστάσεων 40Χ40 εκ. και πάχους 5 εκ.
Επιπλέον στην εξωτερική πλευρά του πεζοδρομίου στην πλευρά της θάλασσας και σε επαφή με τους φυσικούς ογκολίθους θωράκισης που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της ακτής, θα κατασκευασθεί τοίχος από λιθοδομή, ύψους 65 εκ. και πλάτους 50 εκ.
Τέλος, στην παρακείμενη προβλήτα πρόσδεσης των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων της ΑΝΕΝΔΥΚ θα γίνει αποξήλωση των παλαιών, σχεδόν κατεστραμμένων, δεστρών και τοποθέτηση οκτώ (8) νέων χυτοχαλύβδινων δεστρών.