Ανάπλαση της πλατείας στον οικισμό της Μάζας Αποκορώνου

12.20

Ξεκίνησαν οι εργασίες ?Ανάδειξης Παλαιάς Βρύσης και Πλατείας Μάζας Δήμου Αποκορώνου? και  προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 111.807,00 ? με ΦΠΑ.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο οικισμός της Μάζας είναι ένας οικισμός που έχει γραμμική ανάπτυξη κατά μήκος του οδικού άξονα που τον συνδέει με την γύρω περιοχή και η πλατεία που θα αναπλαστεί βρίσκεται πάνω σ’ αυτόν τον άξονα, είναι η μοναδική πλατεία στον οικισμό και ως εκ τούτου είναι σημαντική για την τοπική δημόσια ζωή και όχι μόνο, καθώς εκεί βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Νικολάου του 13ου αι. με σημαντικές τοιχογραφίες.

Η σκέψη για την ανάπλαση της πλατείας της Μάζας ξεκίνησε από το γεγονός ότι είναι μια πλατεία που διαθέτει έντονη γοητεία και ο Δήμος θα ήθελε να την δει ν’ ?ανθίσει? ξανά. Θέλουμε να υπάρξει μια φροντίδα για όσα θεωρούμε ότι έχουν αξία και οφείλουμε να διατηρήσουμε, μια τονωτική εικόνα στην ζωή των κατοίκων και ένας επιπλέον λόγος για τον επισκέπτη να θελήσει να βρεθεί εκεί.

Η ανάπλαση χαρακτηρίζεται από σεβασμό προς το μνημείο. Στην ανάπλαση κρίθηκε σημαντικό να υπάρξει ένα ισχυρό στοιχείο ενδιαφέροντος στην βορειοδυτική πλευρά της πλατείας, αντίστοιχο της σπουδαιότητας της ως κύριου δημόσιου χώρου του οικισμού. Παράλληλα ο κεντρικός χώρος να μείνει ελεύθερος για την οργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων. Επίσης το μέτωπο των παλαιών κτιρίων κατά μήκος του δρόμου ν’ αποκτήσει στενότερη σχέση με το καφενείο και τον Αγ. Νικόλαο και γενικότερα όλη η πλατεία ν’ αποτελεί ένα σφικτό σύνολο ως τα όρια της