Light προϊόντα: Πώς να επιλέξετε τα σωστά

15.24

Η προσπάθεια να περιοριστούν οι θερμίδες και το λίπος που περιέχονται σε πολλά προϊόντα οδήγησε στη δημιουργία light εκδοχών τους. Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν light, πρέπει να περιέχει 50% λιγότερο λίπος ή 50% λιγότερες θερμίδες, οι οποίες προέρχονται από το λίπος σε σχέση με το πλήρες προϊόν.

Προσοχή όμως! Πολλά προϊόντα για να διατηρήσουν τη γεύση τους, αφού μειώσουν το λίπος, αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Έτσι, οι θερμίδες παραμένουν υψηλές, ενώ η κατανάλωση ζάχαρης πολλαπλασιάζεται. Πριν από την κατανάλωση ενός light προϊόντος ελέγξτε την ετικέτα και δείτε πόσες θερμίδες περιέχει η συγκεκριμένη συσκευασία. Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες* υψηλού γλυκαιμικού δείκτη εμπλέκονται στην εμφάνιση διαβήτη και στην παχυσαρκία, ειδικά όταν καταναλώνονται αλόγιστα. Αντίθετα, όταν ληφθούν αμέσως μετά την άσκηση βοηθούν στην γρηγορότερη αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου.

Καταναλώστε λοιπόν τα light προϊόντα με μέτρο, αξιολογώντας την περιεκτικότητά τους σε λίπος, υδατάνθρακες και θερμίδες. Για τον σκοπό αυτό να ελέγχετε τις ετικέτες όπου αναγράφεται η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στη συσκευασία του κάθε προϊόντος.

* Ο γλυκαιμικός δείκτης καταδεικνύει πόσο αλλά και πόσο γρήγορα ανεβαίνει η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός υδατάνθρακα. Όσο πιο γρήγορα ανεβαίνει η γλυκόζη τόσο πιο υψηλός είναι ο γλυκαιμικός δείκτης. Ο γλυκαιμικός δείκτης ενός υδατάνθρακα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες.

Πηγή: www.performance22.gr