Δύο γύπες βρέθηκαν δηλητηριασμένοι χθες στην Ιεράπετρα

12.17

Δύο Γύπες σε μια μέρα έπεσαν στην Ιεράπετρα και παραδόθηκαν στους εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ). Πιο συγκεκριμένα χθες το πρωί 28/10 δεχτήκαμε κλίση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιεράπετρας για έναν Γύπα που βρέθηκε στην περιοχή, είχε κάνει εμετό και ήταν σε κακή κατάσταση. Οργανώθηκε η επιχείρηση ώστε να τον πιάσουν οι άντρες της Πυροσβεστικής, να τον παραδώσουν στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Ιεράπετρας και να τον παραλάβουν οι εθελοντές του ΕΚΠΑΖ στα μέσα της διαδρομής από Ιεράπετρα ? Ηράκλειο. Κατά την διαδικασία όμως της παράδοσης του ενός Γύπα είχαμε άλλη μια κλίση για έναν 2ο Γύπα με τα ίδια συμπτώματα και πάλι στην Ιεράπετρα. Έτσι ο Θηροφύλακας κος Γιάννης Στρουμπάκης πήγε πάλι πίσω στην Ιεράπετρα για να πάρει και το δεύτερο πουλί και να το μεταφέρει ως τον Άγιο Νικόλαο που είχαν μεταβεί οι εθελοντές μας.

Τα πουλιά που είναι νεαρά και έχουν εμφανή σημάδια δηλητηρίασης πήραν άμεσα τις Πρώτες Βοήθειες και ακολουθούν την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της. Ελπίζουμε ότι θα πάνε όλα καλά και θα είναι απελευθερώσιμα.

Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας μια και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρέθηκαν δυο δηλητηριασμένοι Γύπες στην ίδια περιοχή. Φοβόμαστε ότι κάποιοι ασυνείδητοι έχουν πετάξει φόλες και οι Γύπες είτε έφαγαν το ίδιο το δηλητηριασμένο δόλωμα, είτε έφαγαν κάποιο δηλητηριασμένο ζώο (π.χ. σκύλο) και έπαθαν δευτερογενή δηλητηρίαση. Και φυσικά υπάρχει φόβος να βρεθούν τις επόμενες μέρες στην περιοχή και άλλοι Γύπες αλλά και σκύλοι και γάτες δηλητηριασμένοι. Το θέμα της ανεξέλεγκτης χρήσης των φυτοφαρμάκων (τα οποία είναι εξαιρετικά ισχυρά και μπορούν να σκοτώσουν εύκολα ανθρώπους και ζώα) πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά από την Πολιτεία .

Για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Ιεράπετρας με την οποία υπάρχει εξαιρετική συνεργασία, τον θηροφύλακα κο Γιάννη Στρουμπάκη για την βοήθειά του και την καλή του διάθεση, όλους τους συνανθρώπους μας που όταν βλέπουν ένα άγριο ζώο σε ανάγκη δεν αδιαφορούν αλλά ενημερώνουν τις Αρχές, τον Φιλοζωικό Σύλλογο Ιεράπετρας για το ενδιαφέρον του και την διάθεση να βοηθήσει και τέλος όλη την ομάδα εθελοντών του ΕΚΠΑΖ στην Κρήτη που υπερβαίνει συνεχώς τον εαυτό της χωρίς να λογαριάζει κόπο, χρόνο και όχι μόνο?

Το ΕΚΠΑΖ ο παλαιότερος και μεγαλύτερος φορέας περίθαλψης αγρίων ζώων στη χώρα, με μόνιμη άδεια από το Κράτος. Λειτουργεί πανελλαδικά και ανελλιπώς για 33 χρόνια με έδρα στην Αίγινα και με εθελοντές σε ολόκληρη την Ελλάδα.