Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του μήνα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Περιφέρειας Κρήτης

18.49

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Μήνα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους του νησιού. Οι 22 ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν έθεσαν στο επίκεντρο τις περιοχές του δικτύου «Natura 2000» ενώ πολίτες, τοπικοί φορείς και στελέχη της Αυτοδιοίκησης ενημερώθηκαν για την σημασία της προστασίας και της ανάδειξης του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης. Στόχος του καινοτόμου αυτού εγχειρήματος ήταν η καταρτισμένη ενημέρωση τόσο για την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τις προστατευόμενες περιοχές Natura, όσο και για τις ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο από την διασύνδεση του περιβάλλοντος με υπηρεσίες και τοπικά προϊόντα. Στις ημερίδες που ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου από τον Δήμο Ηρακλείου και ολοκληρώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου παρουσιάστηκε και διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό ενώ καταγράφηκαν θέσεις, προβληματισμοί αλλά και προτάσεις για τις προστατευόμενες περιοχές από τους συμμετέχοντες.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με αφορμή την ολοκλήρωση των δράσεων ενημέρωσης επεσήμανε ότι «η προσπάθεια αυτή «αγκάλιασε» ολόκληρη την Κρήτη παρουσιάζοντας χρήσιμα «εργαλεία» και πρακτικές διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος στους κατοίκους και τους φορείς των περιοχών της υπαίθρου, κυρίως των αγροτικών περιοχών. Το περιβάλλον, η προστασία και η ανάδειξη του, μας αφορά όλους. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη που οραματιζόμαστε για την Κρήτη και αποτελεί βασικό πυλώνα παρεμβάσεων για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Ο διάλογος που ξεκίνησε η Περιφέρεια Κρήτης για την προστιθέμενη αξία των προστατευμένων περιοχών και του φυσικού περιβάλλοντος θα συνεχιστεί».

Στα πλαίσια του Μήνα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης ημερίδες πραγματοποιήθηκαν στους δήμους Ηρακλείου, Σητείας, Πλατανιά, Αγίου Νικολάου, Σητείας Κισσάμου, Μινώα Πεδιάδος, Αποκορώνου, Βιάννου, Χανίων, Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Γόρτυνας, Αγίου Βασιλείου, Αρχανών-Αστερουσίων, Αμαρίου, Φαιστού, Μαλεβιζίου, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Ιεράπετρας, Καντάνου -Σελίνου, και Λασιθίου.

Μέσα από τον περιβαλλοντικό ηλεκτρονικό κόμβο https://natura2000.crete.gov.gr πολίτες και φορείς μπορούν να έχουν πληροφόρηση, πρόσβαση στη σχετική νομοθεσία και βιβλιογραφία, να αναζητήσουν τις επιτρεπτές και μη δράσεις για τις 53 περιοχές του δικτύου «Natura2000» της Κρήτης οι οποίες αποτελούν το 30% της συνολικής επιφάνειας του νησιού.