BINTEO: Νέα έρευνα: Στους εντιμότερους λαούς και οι… Έλληνες

16.26

Στο μικροσκόπιο επιστημόνων βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα η εντιμότητα των Ελλήνων. Καλά ακούσατε?

Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν πως οι έλληνες συγκαταλέγονται στους εντιμότερους λαούς, διαψεύδοντας έτσι την απαισιόδοξη αντίληψη των Ελλήνων για τον ίδιο τον εαυτό τους!

Ακόμα και η εντιμότητα των ελλήνων αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας. Το πόσο τίμιοι είναι οι άνθρωποι, εξαρτάται και από το σε ποια χώρα έχουν γεννηθεί και ζουν?

Νέα βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι οι ξένοι -αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες- θεωρούν τους Έλληνες ανέντιμους. Όμως δεν είναι έτσι?

Βρετανοί ερευνητές επισήμαναν ως πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες από πολλές άλλες χώρες περίμεναν ότι η Ελλάδα θα ήταν η λιγότερο τίμια χώρα.

Στην πραγματικότητα όμως, οι έλληνες τα πήγαν περίφημα. Στο ένα πείραμα η Ελλάδα βαθμολογήθηκε ως μία από τις πιο τίμιες χώρες, ενώ στο άλλο ήταν κάπου στη μέση.

Μεταξύ των κατοίκων που θεωρούσαν ότι η χώρα τους θα ήταν η λιγότερο τίμια, πιο απαισιόδοξοι ήταν οι Κινέζοι και οι Έλληνες. Όμως τα πειράματα διέψευσαν αυτή την υπερ-απαισιόδοξη αντίληψη των Ελλήνων για τον ίδιο τον εαυτό τους!

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι όσο περισσότερο μία χώρα αναπτύσσει μια κουλτούρα τιμιότητας (άρα καταπολέμησης της διαφθοράς), τόσα περισσότερα οφέλη αποκομίζει στον οικονομικό τομέα, αλλά και στο πεδίο των θεσμών.

Στην έρευνα -που έγινε μέσω διαδικτύου- συμμετείχαν 1.500 εθελοντές από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και προκύπτει ότι Κινέζοι και Τούρκοι αποδεικνύονται οι λιγότερο έντιμοι, ενώ Ιάπωνες και Βρετανοί οι πιο έντιμοι.