Παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης σε ημερίδα στα Χανιά

12.52

Στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στο μεγάλο Αρσενάλι, στις 18 Νοεμβρίου με θέμα «Η Περιφέρεια στο επίκεντρο της ανάπτυξης» στην οποία παρουσιάστηκε το Ολοκληρωμένο Αστικό Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων, συμμετείχε ο Δήμος Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ.Ρ. κ. Μίνως Αλεφαντινός παρουσίασε το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης, όπως αυτό χρηματοδοτήθηκε και ολοκληρώθηκε από το ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Όπως αποδείχθηκε, το Ρέθυμνο ολοκλήρωσε επιτυχώς και εντός του χρονοδιαγράμματος τις δράσεις του Ολοκληρωμένου Αστικού σχεδίου του, συνολικού προϋπολογισμού 6.612.839,00?, το οποίο περιλάμβανε:

1α) Ανάπλαση – διαμόρφωση παρόδιων χώρων περιμετρικά του Παλαιοντολογικού Μουσείου, Πρ/μού 1.500.000,00?

1β) Υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΗ περιμετρικά του Παλαιοντολογικού Μουσείου, Πρ/μού 282.900,00?

2) Ανέγερση Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας, Πρ/μού 4.500.000,00?

3) Προμήθεια εξοπλισμού δομών Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας, Πρ/μού 249.939,01?

4) Διοργάνωση Γιορτής Κρητικής Διατροφής και παραδοσιακών προϊόντων Πρ/ μού 80.000?

Ειδικά η παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου και η δημιουργία Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας, κρίνονται ως έργα σύγχρονα και πρωτοποριακά, που άλλαξαν πλήρως την εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Με την παρέμβαση περιμετρικά του παλαιοντολογικού μουσείου αναπλάσθηκε και αναβαθμίστηκε μια ολόκληρη περιοχή που σε όλο της το εύρος δεδομένου ότι στην πρότερη της κατάσταση, η εν λόγω περιοχή εμφάνιζε την εικόνα ενός μεγάλου υπαίθριου πάρκινγκ, με άναρχη στάθμευση και έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα. Μετά την αναβάθμισή της, αποδόθηκε στους δημότες μεγάλης έκτασης δημόσιος χώρος ενώ αποκαταστάθηκε το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή.   Πρόκειται για ένα έργο που χαρακτηρίστηκε ως στολίδι τόσο από τους δημότες όσο και από τους επισκέπτες και κυρίως από τους περιοίκους, στολίδι, ενώ σύμφωνα και με τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής, είναι ένα έργο πρωτοποριακό στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του, άξιο επίδειξης και διάκρισης μεταξύ των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΕΠ Κρήτης.

Η δε ανέγερση του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας καθώς και η προμήθεια του εξοπλισμού του, αποτελεί ένα έργο καινοτόμο που όμοιο του δεν έχει κατασκευαστεί στην Κρήτη και ίσως σε όλη την χώρα, τόσο από λειτουργικής όσο και από αρχιτεκτονικής άποψης, με τη φιλοξενία Βρεφονηπιακού Σταθμού Ολοκληρωμένης φροντίδας για 16 βρέφη, 50 νήπια και 18 νήπια με αναπηρία, ΚΑΠΗ για 75 ηλικιωμένους και Κέντρο πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Και για το έργο αυτό, τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής, αποφάνθηκαν ότι θα πρέπει να προωθηθεί ως παράδειγμα επιτυχημένης και καινοτόμου πρακτικής.

Τέλος, για τις ανάγκες διοργάνωσης της Γιορτής Κρητικής Διατροφής και παραδοσιακών προϊόντων, ο Δήμος μας προμηθεύτηκε εξοπλισμό προβολής και στέγασης αλλά και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, απαραίτητο για την επιτυχή υλοποίηση της σημαντικής αυτής εκδήλωσης – θεσμού.

Η αποτίμηση, λοιπόν, της αξιοποίησης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που πρόσφερε στο Δήμο μας το συγκεκριμένο Πρόγραμμα κρίθηκε απολύτως θετική αφού οι υπηρεσίες του εργάστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά, προσφέροντας στους δημότες κι επισκέπτες του Ρεθύμνου, λειτουργικά και υψηλής αισθητικής ποιότητας και αρχιτεκτονικής αρτιότητας, έργα.