ΒΙΝΤΕΟ: Ζητούν από τον δανειολήπτη να επιστρέφει στο δημόσιο την επιδότηση…

12.56

Ως μια καλοστημένη παγίδα που θα εγκλωβίζει χιλιάδες αδύναμους δανειολήπτες, χαρακτηρίζεται η απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτεί τους δανειολήπτες για τρία χρόνια, πληρώνοντας μέρος της δόσης τους στις τράπεζες.

Η έντονη αντίδραση των δανειοληπτών έγκειται στο γεγονός ότι μετά τα τρία χρόνια ο δανειολήπτης θα υποχρεούται να επιστρέφει την επιδότηση στο δημόσιο, ενώ θα έχει την υποχρέωση να εξυπηρετεί και τα δάνεια του!

Αναλυτικότερα, ως μια μεγάλη παγίδα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι δανειολήπτες, την κρατική ενίσχυση που θα δώσει η κυβέρνηση στο 25% των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, δηλαδή σ? αυτούς που έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και που θα αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους προς τις τράπεζες.

Βάσει το νέου πλαισίου, κάθε ευάλωτος δανειολήπτης που θα αιτηθεί κρατικής ενίσχυσης για τα τρία χρόνια ώστε το κράτος να πληρώνει μέρος της δόσης που ο ίδιος θα έπρεπε να καταβάλλει στην τράπεζα, μελλοντικά υποχρεούται να την αποπληρώσει.

Η Ειρήνη που είναι μία από τις ελάχιστες ελληνίδες, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε «πάρε – δώσε» με τις τράπεζες, λέει χαρακτηριστικά στη «Ν.Τ.» ότι αν και η ίδια δεν κινδυνεύει να ξεσπιτωθεί λόγω ανεξόφλητων δανείων, εντούτοις συμπάσχει με εκείνους που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Και ενώ η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν «γροθιά στο στομάχι» για χιλιάδες δανειολήπτες που θα δουν την κύρια κατοικία τους να βγαίνει στο σφυρί, η συγκεκριμένη διάταξη, όπως λένε, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα. Και αυτό διότι η διαφορά θα κεφαλαιοποιείται και θα προσμετράται στη συνολική οφειλή του δανειολήπτη, ο οποίος και θα πρέπει να την αποπληρώσει.

Πάντως, διατηρείται η διάταξη, σύμφωνα με την οποία, μόνο για το 2016, το δημόσιο θα καλύπτει τη διαφορά του ποσού ανάμεσα στη δόση που θα ορίσει το δικαστήριο, και των χρημάτων που τελικά θα καταβάλει.