Τεχνική στήριξη για την καλλιέργεια ελιάς στην Κίνα

20.13

Στην περιοχή Wudu της επαρχίας Gansu της Κίνας βρίσκεται από 28/11-5/12/2015 ο γεωπόνος-ερευνητής Κων. Στ. Χαρτζουλάκης ως σύμβουλος για την στήριξη της ελαιοκομίας μετά από πρόσκληση της Δ/νσης Ελαιοκομίας της Επαρχίας Gansu.

Στην περιοχή Wudu, όπου υπάρχει το 70% της ελαιοκαλλιέργειας της Κίνας, η παραγωγή των ελαιοδέντρων είναι ελάχιστη και υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για τα θέματα άρδευσης της ελιάς (συστήματα, σχεδιασμός) επειδή η ξηρή περίοδος (Δεκέμβριος-Μάρτιος) συμπίπτει με την διαφοροποίηση των οφθαλμών της ελιάς και η έλλειψη νερού επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή ανθέων.

Έγιναν επισκέψεις σε σταθμούς έρευνας, αλλά και σε ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις με φυτείες ελιάς που αντιμετωπίζουν προβλήματα και λόγω μη ορθών πρακτικών για παροχή τεχνικής στήριξης.

Στη σύσκεψη που έγινε ο κ. Χαρτζουλάκης παρουσίασε τα προβλήματα που υπάρχουν και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν την επόμενη 3ετία για τη βελτίωση της παραγωγής.

Η κινεζική πλευρά εξέφρασε τη βούληση η τεχνική υποστήριξη των δράσεων να γίνει από Ελληνική ομάδα συμβούλων, συνεχίζοντας την επιτυχημένη μέχρι σήμερα συνεργασία.

Να σημειωθεί ότι σήμερα καλλιεργούνται περίπου 250.000 στρέμματα στις επαρχίες Gansu, Sichuan καιYunnan της Κίνας και η ΄Κορωνέϊκη? είναι από τις προωθούμενες ποικιλίες.

Η συνολική παραγωγή είναι περίπου 6.500 τόνοι ελαιολάδου ενώ οι εισαγωγές στην Κίνα υπερβαίνουν τους 65.000 τόνους ετησίως με ανοδική τάση.