Πέντε «αγκάθια» στα προαπαιτούμενα για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ

07.18

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ξεκινά την Τρίτη, με την άφιξη στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών. Στόχος των διαβουλεύσεων είναι η συμφωνία στα 13 προαπαιτούμενα που θα αποδεσμεύσουν το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης του δανείου.

Και αυτή τη φορά, όμως, οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονται δύσκολες, αφού πέντε «αγκάθια» ενδέχεται να μπλοκάρουν το αποτέλεσμα και να μεταθέσουν την εκταμίευση για …του χρόνου.

Σύμφωνα με τα Νέα, τα δυσκολότερα προαπαιτούμενα είναι:

Τα κόκκινα δάνεια για τα οποία πρέπει να συμφωνηθεί η νομοθεσία που θα επιτρέπει τη διαχείρισή τους ή και την πώλησή τους από τρίτους. Η κυβέρνηση θέλει να αποκλείεται η πώληση στεγαστικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τα υπόλοιπα δάνεια, να προβλέπεται αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των φορέων (funds) που θα τα διαχειρίζονται ή θα τα αγοράζουν. Οι δανειστές θέλουν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς.

Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δημιουργία ομάδας εργασίας για την προετοιμασία της σύστασης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στο θέμα αυτό υπάρχει κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το ποιος θα έχει τον έλεγχο του νέου Ταμείου, αν θα είναι δηλαδή υπό ελληνική ή ξένη διοίκηση.

Το ενιαίο μισθολόγιο. Παρότι θεωρητικά είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθούν τριγμοί της τελευταίας στιγμής, καθώς πρόκειται για ένα νομοθέτημα που αγγίζει την εκλογική πελατεία του κυβερνώντος κόμματος.

Τέλος, το εκ πρώτης όψεως τεχνοκρατικό ζήτημα της τιμολόγησης των εξετάσεων των διαγνωστικών κέντρων κρύβει δυσκολίες υποστηρίζουν πηγές των δανειστών.

Πηγή: in.gr