Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Χανίων για την απεργία των καθαριστριών στα σχολεία

19.49

24ωρη Πανελλαδική Απεργία, των καθαριστριών των δημόσιων σχολείων την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Χανιώτες και Χανιώτισσες,

Όπως γνωρίζετε το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς, τοπικές κοινωνίες.

Εμείς οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων, καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες αγωνιζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά, προκειμένου οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών απασχολούμαστε σήμερα με συμβάσεις έργου και με μια χαμηλότατη αμοιβή, η οποία καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης δουλειάς μας. Ενώ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως και οι εργαζόμενες με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας), το κράτος μέχρι τώρα μας θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ? αποκοπή, χωρίς δικαιώματα.

  • Αμείβομαστε με 33,77 ευρώ μικτά τον μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών μας δεν ξεπερνά συχνά τα 300 Ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουμε κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές.
  • Δεν έχουμε ούτε το στοιχειώδες δικαίωμα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα!!
  • Αμείβομαστε μόνο για τις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς η αμοιβή αυτή να περιλαμβάνει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (αυλές, τουαλέτες, διαδρόμους, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αμφιθέατρα κ.λπ).
  • Δεν λαμβάνουμε όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας.
  • Το σύνολο σχεδόν των καθαριστριών είμαστε γυναίκες που στηρίζουμε πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κ.λπ.

Κι όμως, παρά τα παραπάνω, η Κυβέρνηση εφέτος αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ήδη πενιχρής αμοιβής μας κατά 10%.

Προχωρά σε σημαντική μείωση του κονδυλίου που εντάσσεται στον Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και αφορά στην καθαριότητα των σχολείων μας, ενώ την ίδια στιγμή, οι καθαρίστριες είναι απλήρωτες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδίας μας που εκπροσωπεί όλες τις καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων της χώρας, έχει προκηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015, με αιτήματα: α) να μην μειωθεί η ήδη πενιχρή αμοιβή μας, β) να πάρουμε άμεσα τα δεδουλευμένα μας, γ) να μονιμοποιηθούμε στις θέσεις εργασίας μας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δ) να ενταχθούμε όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, χωρίς εξαιρέσεις, στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ζητάμε:

  • Από όλες τις συναδέλφους καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, να συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 και στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο στις 11.00 το πρωί.
  •  Από όλους τους Χανιώτες να είναι συμπαραστάτες στο δίκαιο αγώνα μας.