Πλοία του ΝΑΤΟ στην Σούδα για επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία

10.07

Αποβατική δύναμη του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία. Στόχος των κοινών επιχειρήσεων με τη Frontex στο Αιγαίο είναι η επιτήρηση, η αποτροπή, η περισυλλογή ναυαγών και η επαναπροώθηση στα παράλια της Τουρκίας.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στον έλεγχο των θαλάσσιων ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο, έστω και εάν χρειαστεί να απομονώσουν την Τουρκία, η οποία εδώ και έναν μήνα δημιουργεί διαρκώς προσκόμματα στο ΝΑΤΟ ως προς τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου και την έναρξη των επιχειρήσεων της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας κατά μήκος του Ανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, υπό την εποπτεία των Αμερικανών η δύναμη του ΝΑΤΟ συγκροτεί στολίσκο ταχέων σκαφών με αποβατική δυνατότητα που θα κινείται κατά μήκος της θαλάσσιας οριογραμμής με τετραπλή αποστολή:
? Επιτήρησης
? Αποτροπής
? Περισυλλογής ναυαγών
? Επαναπροώθησης ναυαγών στην Τουρκία.
Εκτός από τα δεκαπέντε (15) ταχέα σκάφη που διαθέτει η Frontex, η Ελλάδα διέθεσε έντεκα (11) πυραυλακάτους και τορπιλακάτους, και η Αγγλία άλλα τέσσερα αποβατικά σκάφη και ένα ελικόπτερο που έχουν ήδη φτάσει στη Βάση της Σούδας.
Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ ζήτησε από τις χώρες-μέλη του να αναφέρουν τις προθέσεις τους για συμμετοχή και ενίσχυση της Ναυτικής Δύναμης με κύριες και υποστηριχτικές μονάδες για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων στο Αιγαίο. Επί της ουσίας η συγκεκριμένη αποβατική δύναμη του ΝΑΤΟ θα αναλαμβάνει δράση, όταν η τουρκική Ακτοφυλακή επιδεικνύει απροθυμία συνεργασίας και οι λέμβοι με τους πρόσφυγες ξεφεύγουν μέσα από τα? μάτια της.
Συγκεκριμένα τα πλοιάρια του ΝΑΤΟ και της Frontex θα κινούνται εντός των ελληνικών και διεθνών χωρικών υδάτων, και θα προσεγγίζουν τις λέμβους πριν αυτές περάσουν από τα τουρκικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα τις διατάζουν να γυρίσουν πίσω.
Συνεννόηση
Σε περίπτωση άρνησης ή ναυαγίου τα ταχέα σκάφη της Frontex και του ΝΑΤΟ θα περισυλλέγουν τους ναυαγούς και έπειτα από συνεννόηση με τον Γερμανό διοικητή της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας, ο οποίος θα έχει απευθείας επαφή με την Τουρκική Ακτοφυλακή, θα επιστρέφουν τους ναυαγούς στην Τουρκία.
Το παραπάνω σχέδιο θέλησαν προχτές να συζητήσουν με τους Τούρκους στρατηγούς στην Αγκυρα, ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι που επέβαιναν στη γερμανική φρεγάτα που αυτές τις μέρες κάνει ανίχνευση της περιοχής του Ανατολικού Αιγαίου, ώστε να βρεθούν τα κατάλληλα σημεία για να κινείται η συμμαχική αρμάδα και με τα ραντάρ να καλύπτονται όλα τα ευαίσθητα ? πονηρά σημεία που προωθούνται οι λέμβοι των προσφύγων.
Ομως η μετάβαση των ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων στην Τουρκία έγινε μετ? εμποδίων, καθώς οι Τούρκοι στρατηγοί αρχικά θέλησαν να τους κάνουν «καψώνι», εξοργίζοντας τους Αμερικανούς που παρατηρούν από το Στρατηγείο της Νάπολης.

Οι Τούρκοι αξίωναν να μην απαιτήσει η Ελλάδα σχέδιο πτήσης για το τουρκικό ελικόπτερο που θα προσνηωνόταν στο γερμανικό πλοίο που έπλεε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Ταυτόχρονα οι Τούρκοι επέμεναν να μη χορηγήσουν διπλωματική άδεια στο γερμανικό πλοίο για να εισέλθει εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, ώστε να προσεγγίσει το τουρκικό ελικόπτερο και να παραλάβει τους ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους για να τους μεταφέρει στην Αγκυρα.
Η εμπλοκή αυτή εξόργισε τους Αμερικανούς, οι οποίοι διεμήνυσαν στην Τουρκία ότι προβαίνει σε λάθος χειρισμούς με αποτέλεσμα να απομονώνεται στο ΝΑΤΟ.
Τελικώς, η τουρκική φρεγάτα προσέγγισε τον κόλπο της Σμύρνης και σε απόσταση 15 μιλίων από τις τουρκικές ακτές πήγε το ελικόπτερο και πήρε τους ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους.
Επρόκειτο για την τρίτη (3η) αψυχολόγητη τουρκική πρόκληση του Φεβρουαρίου.
? Η πρώτη (1η) εκδηλώθηκε στη Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις 3 Φεβρουαρίου, όταν ο Τούρκος υπουργός Αμυνας φάνταζε «νάνος» μπροστά στους Τούρκους στρατιωτικούς, θέτοντας στο τραπέζι της συζήτησης τις παράλογες αξιώσεις για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου που επί σαράντα χρόνια προβάλλουν ανεπιτυχώς.
Τελικώς η Τουρκία απομονώθηκε από τους υπόλοιπους 27 του ΝΑΤΟ.
? Η δεύτερη απόπειρα αμφισβήτησης του status quo στην ευρύτερη περιοχή έγινε στα μέσα του Φεβρουαρίου, όταν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο προσέγγισε ιταλικό ερευνητικό σκάφος που είχε ναυλωθεί από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για την ακριβή αποτύπωση του βυθού εν όψει διαμόρφωσης της γραμμής από την οποία θα περάσει ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ευρώπη.
Eπειτα από συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες δυνάμεις το ΓΕΕΘΑ απέστειλε τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» στην περιοχή των ερευνών, αναγκάζοντας το τουρκικό σκάφος να απομακρυνθεί.
Το ΓΕΕΘΑ
Εκτός από το εξ Ανατολών μέτωπο με τις ναυτικές επιχειρήσεις και τις «χακί» διπλωματικές συγκρούσεις, το ΓΕΕΘΑ καλείται να συντονίζει εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο τη ροή του προσφυγικού κύματος από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Στο ΓΕΕΘΑ συγκροτήθηκε Ειδικό Κέντρο Επιχειρήσεων που σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία έχει συγκεντρώσει σκηνές για 50.000 άτομα, τις οποίες στήνει στην περιοχή του Κιλκίς, ενώ υπάρχει σχέδιο και για τον Νομό Ιωαννίνων.
Στο μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό με ταχέα σκάφη περισυλλέγει τους πρόσφυγες από τις βραχονησίδες. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αρκετοί πρόσφυγες που είναι οικονομικά ευκατάστατοι κινούνται μόνοι τους εντός της Ελλάδας και βρίσκουν τρόπους προώθησή τους στην κεντρική Ευρώπη με κάθε μέσον.
Πηγή : ethnos.gr