Μovie Night…Trumbo
Σάββατο 21:00
Σχετικά

Δείτε αυτό το ΣΑΒΒΑΤΟ στις  21:00 στη ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΡΗΤΗΣ

Ο Ντάλτον Τράμπο είναι ένας από τους πιο γνωστούς σεναριογράφους του Χόλυγουντ, ωστόσο διώκεται επειδή είναι μέλος του κομμουνιστικού κόμματος των ΗΠΑ. Είναι ένας από τους 10 σεναριογράφους που καλούνται να καταθέσουν στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων. Οι σεναριογράφοι δεν απαντούν ευθέως στις ερωτήσεις της Επιτροπής, καθώς ελπίζουν ότι θα αθωωθούν ασκώντας έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, αφού η πλειοψηφία των δικαστών είναι Δημοκρατικοί. Όμως, ένας δικαστής πεθαίνει αιφνίδια και χάνεται η πλειοψηφία. Έτσι, ο Τράμπο μπαίνει στη φυλακή το 1950 και αποφυλακίζεται το 1951.

Μετά την αποφυλάκιση, και καθώς η Μαύρη Λίστα του Χόλυγουντ διευρύνεται, ο Τράμπο δουλεύει και παραδίδει τα σενάρια με άλλο όνομα. Κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ιστορίας για το Διακοπές στη Ρώμη, όμως το βραβείο πιστώνεται ο φίλος του Ίαν ΜακΛίλαν Χάντερ. Στη συνέχεια, μετακομίζει σε ένα άλλο σπίτι και δουλεύει με πέντε διαφορετικά ονόματα και με την γυναίκα του και τη μεγάλη του κόρη ως βοηθούς, γεγονός που προκαλεί οικογενειακές εντάσεις. Μία εταιρεία παραγωγής γυρίζει την ταινία The Brave One σε σενάριο του Τράμπο και την κυκλοφορεί αναγράφοντας τον σεναριογράφο ως Ρόμπερτ Ριτς. Η ταινία τελικά κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ιστορίας και το παραλαμβάνει αντιπρόσωπος.

Στη συνέχεια, ο Κερκ Ντάγκλας του ζητά να γράψει το σενάριο της ταινίας Σπάρτακος και ο σκηνοθέτης Ότο Πρέμιντζερ του ζητά το σενάριο για την ταινία Έξοδος. Και στις δύο περιπτώσεις, αναγράφεται το όνομα του Τράμπο ως σεναριογράφου. Κατά τη διάρκεια της προβολής του Σπάρτακος, πλήθος διαμαρτύρεται έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες, ωστόσο ο πρόεδρος Κένεντι δηλώνει δημόσια πως του άρεσε η ταινία.

Μετά από χρόνια, ο Τράμπο, βγάζοντας λόγο, δηλώνει πόσο κακό έκανε στους σεναριογράφους η Μαύρη Λίστα, πως άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους λόγω αυτής και πόσοι άλλοι αναγκάστηκαν να απαρνηθούν τις ιδέες τους για να βρουν δουλειά.