Μάχη κατά της ανισότητας υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα

09.32
Ουάσινγκτον
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύτηκε να παρακάμψει το Κογκρέσο και να αναλάβει μόνος του δράση προκειμένου να ενισχύσει τη μεσαία τάξη της Αμερικής, κατά τη διάρκεια ομιλίας που έδωσε την Τετάρτη.

Ο Ομπάμα κήρυξε, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, την ανεξαρτησία του από το Κογκρέσο, ανακοινώνοντας μια σειρά αποφάσεων -μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ αυτού και των Ρεπουμπλικάνων, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνουν αύξηση του μισθού των ομοσπονδιακών εργαζομένων και τη δημιουργία ενός συστήματος «αποταμίευσης» μέσω του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους.

«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με όλους εσάς», είπε ο Ομπάμα. «Αλλά η Αμερική δεν παραμένει στάσιμη -ούτε κι εγώ. Έτσι, όπου και όποτε μπορώ να πάρω μέτρα χωρίς να χρειάζεται σχετική νομοθεσία θα το κάνω ώστε να αυξήσω τις ευκαιρίες που θα έχουν ακόμα περισσότερες αμερικανικές οικογένειες».

«Δεν περιμένω ότι θα πείσω τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου για τα προτερήματα του συγκεκριμένου νόμου», είπε ο Ομπάμα. «Ωστόσο, γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός δεν ενδιαφέρεται να δώσει ξανά παλιές μάχες».

Αναφερόμενος σε μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές του, τις μεταρρυθμίσεις γύρω από το μεταναστευτικό, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό. 

«Ας κάνουμε φέτος πραγματικότητα τις μεταρρυθμίσεις γύρω από τη μετανάστευση» είπε κατά την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, επανέλαβε ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια των βουλευτών να αυξήσουν τις κυρώσεις προς το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας βρίσκονται εν μέσω διπλωματικών συνομιλιών με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει βοήθησαν ώστε να καταστεί εφικτή αυτή η ευκαιρία» εξήγησε ο Ομπάμα, «αλλά επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: εάν το Κογκρέσο μού στείλει ένα νέο νομοσχέδιο κυρώσεων, το οποίο θα αποτελέσει απειλή για τη συνέχιση των συνομιλιών, θα ασκήσω βέτο. Για χάρη της εθνικής μας ασφάλειας, πρέπει να δώσουμε στη διπλωματία μία ευκαιρία να επιτύχει.»

Δεσμεύθηκε επίσης να στηρίξει την Αντιπολίτευση στη Συρία, εφόσον δεν ασπάζεται την αντζέντα των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters