Ολοκληρώνεται, χωρίς ενδείξεις προόδου, η Γενεύη ΙΙ για τη Συρία

09.39
Μοντρέ
Κλείνουν την Παρασκευή οι εργασίες της διάσκεψης της Γενεύης ΙΙ για τη Συρία με τις δύο πλευρές να μην έχουν μετακινηθεί ούτε κατά κεραία από τις θέσεις τους και τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ να δηλώνει «εξαιρετικά απογοητευμένος» που δεν υπήρξε σύγκλιση ούτε καν στο ζήτημα της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Χομς. 

Μόνη επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί ότι οι δύο πλευρές δεν έκλεισαν κάθε δίαυλο κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στην Ελβετία, o οποίος και ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Ο επόμενος γύρος αναμένεται στις 10 Φεβρουαρίου.

Καθώς το πολεμικό κλίμα είχε φανεί ήδη από το ξεκίνημα της διάσκεψης, οι στόχοι είχαν πέσει στο ελάχιστο δυνατό -αρχικά να μείνουν στο τραπέζι κυβέρνηση του Άσαντ και εξόριστη αντιπολίτευση και έπειτα να βρεθεί κάποιου είδους συνεννόηση για άνοιγμα της διεύλευσης στις πολιορκημένες περιοχές ώστε να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης «πάρα πολύ απογοητευμένος» που τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό την Χομς βρίσκονται ακόμη καθηλωμένα.

«Επλίζω πως όταν επιστρέψουμε στις επόμενες συναντήσεις θα μπορέσουμε να κάνουμε μία πιο δομημένη συζήτηση» είπε ο Μπραχίμι.

Σε μία συμβολική κίνηση, την Πέμπτη οι δύο αντίπαλες αντιπροσωπείες κράτησαν από κοινού ενός λεπτού σιγή για τους 130.000 νεκρούς του εμφυλίου. Το πνεύμα ομοψυχίας εξαφανίστηκε ταχύτατα, και οι δύο πλευρές επέστρεψαν στις αντεγκλήσεις -με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση για υπόθαλψη των τρομοκρατών, μετά την άρνησή της να υιοθετήσει ψήφισμα που καταδικάζει την τρομοκρατία.

Η πλευρά της αντιπολίτευσης από την πλευρά της κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι το προταθέν ψήφισμα έβαζε «στο ίδιο τσουβάλι» τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικούς που έχουν πάρει τα όπλα ενώ αγνοούσε εντελώς τους ξένους στρατιώτες από το Ιράν, το Ιράκ και τη Χεζμπολάχ που μάχονται στο πλευρό του Άσαντ.

Newsroom ΔΟΛ