Ψηλά τακούνια: Η αγαπημένη επιλογή των γυναικών που βλάπτει την υγεία τους

10.12

Ένα από τα αγαπημένα κομμάτια της γυναικείας γκαρνταρόμπας είναι τα ψιλοτάκουνα παπούτσια. Παρόλο που η καταπόνηση των ποδιών είναι μεγάλη, οι γυναίκες επιλέγουν να τα φορούν όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά τους.

Οι ειδικοί ωστόσο «χτυπάνε καμπανάκι» και επισημαίνουν τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν από αυτήν την ομολογουμένως θηλυκή επιλογή!

Σύμφωνα με την PMA (Podiatric Medical Association) τα ψηλοτάκουνα παπούτσια πιέζουν τα δάχτυλα, δημιουργούν κάλους και επώδυνες καταστάσεις, που κάποιες φορές, μάλιστα, χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Επίσης, από την καθημερινή χρήση τους υπάρχει πιθανότητα παραμόρφωσης των δακτύλων αλλά και των αστραγάλων.

Η καθημερινή, πολύωρη χρήση μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία -λόγω καταπόνησης των μυών της μέσης- πρόβλημα που γίνεται εντονότερο στις παχύσαρκες γυναίκες, ενώ από τη μεταφορά του κέντρου βάρους από τη φτέρνα στα δάχτυλα έχει επιπτώσεις και σε άλλες αρθρώσεις όπως στο γόνατο.

Η ισορροπία πάνω σε ψηλοτάκουνα είναι μία δύσκολη υπόθεση για πολλές γυναίκες. Έτσι λοιπόν αυξάνεται η αστάθεια και συνεπώς αυξάνεται και ο κίνδυνος για διάστρεμμα ή ακόμα και κάταγμα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν από την καθημερινή χρήση, ωστόσο επειδή οι γυναίκες δύσκολα θα αποχωριστούν τα ψηλοτάκουνά τους, οι ειδικοί προτείνουν να επιλέγετε παπούτσια με χοντρά τακούνια για μεγαλύτερη στήριξη, τα οποία θα έχουν μαλακούς πάτους. Τέλος, το ύψος των τακουνιών να μην ξεπερνά τους 4 πόντους.

 

theathletes.gr