Έκκληση για δωρεά αντισωμάτων κορωνοϊού στο ΠΑΓΝΗ

15.06

Τη στιγμή που σε ολόκληρη τη χώρα τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς , η χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων έναντι του ιού, μέσω του πλάσματος ασθενών που ανάρρωσαν, δίνει ελπίδες στους πάσχοντες (που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ) από τον κορωνοϊό. Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες και λοιμωξιολόγοι, που ήδη έχουν εφαρμόσει τη διαδικασία για την δωρεά αντισωμάτων στα νοσοκομεία της Ελλάδας. Στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, τα πρώτα αποτελέσματα μετά την χορήγηση αντισωμάτων στους ασθενείς, είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά όπως επεσήμανε και η διευθύντρια αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ, Βάνα Λυδάκη.

Η διαδικασία είναι απλή και μοιάζει με αυτή της αιμοδοσίας. Αρχικά ελέγχονται εθελοντικά ασθενείς που νόσησαν από τον covid 19 για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του ιού. Αφού ανιχνευθούν τα αντισώματα αυτά και οι υγιείς, πλέον, δότες πληρούν τα κριτήρια της αιμοδοσίας ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, που είναι η συλλογή πλάσματος.

Σύμφωνα με την κ. Βάνα Λυδάκη, χρειάζεται να περάσει ένα διάστημα 28 ημερών για να γίνει η δωρεά. Όσοι επιθυμούν  να γίνουν δότες, μπορούν να επικοινωνήσουν με το τμήμα αιμαφαίρεσης της αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ στον αριθμό 2810-392484 από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.