Ηλεκτρονικά η αίτηση μέχρι την 1η Δεκεμβρίου για τη φύτευση αμπελώνα – Τι έδειξε φέτος η παραγωγή

17.26

Μειωμένη κατά 10% ήταν σε ποσότητα, η παραγωγή των σταφυλιών φέτος στα Χανιά εξαιτίας της ασθένειας που παρουσίασαν οι αμπελώνες από το έντομο ευδεμίδα, που παρουσιάστηκε τον Μάιο στα σταφύλια, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην προλάβουν να την αντιμετωπίσουν αφού συνήθως παρουσιάζεται πολύ αργότερα.

Εκτός από την ποσότητα και ποιοτικά δεν απέδωσαν τα σταφύλια με αρκετούς από τους παραγωγούς κυρίως τους μικρούς να στρέφονται στην τσικουδιά, καθώς τους δόθηκε η απαραίτητη άδεια, ωστόσο οι οινοποιοί δε φαίνεται προς το παρόν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, η ΔΑΟΚ ανακοινώνει ότι όσοι ενδιαφέρονται να φυτέψουν αμπέλια θα πρέπει να καταχωρήσουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά για να πάρουν την άδεια με απαραίτητη προϋπόθεση το αγροτεμάχιο να είναι ίσης έκτασης με αυτήν που αιτείται, μεγαλύτερη του ενός στρέμματος.

Πέρυσι 25 άτομα είχαν κάνει αίτηση για φυτεύσεις.

Στα Χανιά γενικά οι αμπελώνες εκτείνονται σε 17.000 στρέμματα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο γεωπόνο της ΔΑΟΚ Μιχάλη Μαρινάκη, η τιμή παραγωγού στο σταφύλι και οι κίνδυνοι στους αμπελώνες, έχει οδηγήσει αρκετούς παραγωγούς στο να τους ξεριζώσουν και να φυτέψουν στη θέση τους ελαιώνες ή αβοκάντο.