Του χρόνου το ΕΛΓΟ Δήμητρα θα δώσει το νέο Χανιώτικο αβοκάντο

15.57

Ποια είναι η καλύτερη ποικιλία αβοκάντο; Τι πρέπει να προσέξει ο παραγωγός; Ειδικά οι νέοι καλλιεργητές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στο πολλαπλασιαστικό υλικό για να δημιουργήσουν ανθεκτικά φυτά στις κλιματικές αλλαγές και στις ασθένειες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ερευνητές του ΕΛΓΟ Δήμητρα εργάζονται εδώ και καιρό στο να δημιουργήσουν τα κατάλληλα υποκείμενα, ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές από την Ισπανία και να καλλιεργούνται ντόπια αβοκάντο. Χτες πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εσπερίδα στο ΕΒΕΧ, όπου οι ερευνητές είπαν πως θα είναι σε θέση σε ένα χρόνο από σήμερα να διαθέσουν το συγκεκριμένο Χανιώτικο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια για την έρευνα, τη στήριξη και την προώθηση της καλλιέργειας αβοκάντο στην Κρήτη, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Παράλληλα ο δόκτωρ Νεκτάριος Κουργιαλάς, υπογράμμισε πως λόγω της ξηρασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί πρέπει να εγκαταστήσουν έξυπνα συστήματα για το πότισμα των καλλιεργειών τους προκειμένου να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εν τω μεταξύ, ενημέρωσαν οι ερευνητές και για την δωρεάν πλατφόρμα που υπάρχει για την καλύτερη ενημέρωση των παραγωγών στις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής τους.

Τέλος, ο διευθυντής του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Γιώργος Ψαρράς, τόνισε πως η λίπανση της καλλιέργειας αβοκάντο δε μπορεί να γίνεται εμπειρικά αλλά επιστημονικά.