Δίκη Βαλυράκη: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων

09.19

Η δίκη για την υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα καταθέσει την πρότασή του σχετικά με την ενοχή ή μη των δύο κατηγορουμένων.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση απολογήθηκε ο δεύτερος κατηγορούμενος, αδελφός του πρώτου, ο οποίος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση. Υποστήριξε ότι την ημέρα του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη παρέμεινε στο σπίτι με την οικογένειά του και δεν βγήκε για ψάρεμα, επικαλούμενος τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ένταση προκλήθηκε όταν η υπεράσπιση κατέθεσε, για πρώτη φορά, βίντεο και φωτογραφίες με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2021, μία ημέρα μετά το περιστατικό. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, το υλικό απεικονίζει το αλιευτικό σκάφος των δύο αδελφών ελλιμενισμένο, με τα δίχτυα απλωμένα, στοιχείο που –κατά τους συνηγόρους τους– ενισχύει τους ισχυρισμούς τους. Η καθυστερημένη προσκόμιση του υλικού αποδόθηκε σε «υπερασπιστικό λάθος».

Η πλευρά της οικογένειας Βαλυράκη αμφισβήτησε έντονα τη γνησιότητα του οπτικού υλικού, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια της υπεράσπισης «τέχνασμα» και ζητώντας να ελεγχθεί η αυθεντικότητά του, με αναφορές ακόμη και στη δυνατότητα αλλοίωσης μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Το δικαστήριο προχώρησε στην επισκόπηση του υλικού.

Κατά την εξέτασή του από τον εισαγγελέα, ο δεύτερος κατηγορούμενος ανέφερε ότι ο βασικός μάρτυρας είχε υποδείξει ως δράστη τον αδελφό του, ο οποίος συνήθως χειρίζεται το αλιευτικό σκάφος. Με την ολοκλήρωση των απολογιών, το δικαστήριο κήρυξε το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας και διέκοψε τη δίκη μέχρι τον Σεπτέμβριο.