Κρήτη: Σφοδρή κακοκαιρία με μεγάλες καταστροφές – Σοβαρά προβλήματα σε Ζωνιανά, Αμάρι και Λασίθι

09.16

Δύσκολες ώρες συνέχισαν να βιώνουν για ακόμη ένα 24ωρο οι κάτοικοι της Κρήτης, καθώς η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα, καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες, αλλά και σοβαρές δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Ζωνιανά: Δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους

 Στα Ζωνιανά, τεράστιες ποσότητες νερού κατέβηκαν με ορμή, μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους. Λάσπη και φερτά υλικά εισέβαλαν σε περιουσίες, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε σπίτια, δρόμους και υποδομές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ποταμό της περιοχής, καθώς τα τοιχώματά του έχουν υποστεί ρήγματα σε πολλά σημεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων πλημμυρικών φαινομένων.

Οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί ήδη από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους, λόγω της επικίνδυνης κατάστασης που είχε διαμορφωθεί.

Μεγάλη η συνδρομή του στρατού

 Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κρίθηκε απαραίτητη η συνδρομή του στρατού, με την αποστολή επιπλέον μηχανημάτων και προσωπικού.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση, τόσο στον Άνω Μυλοπόταμο όσο και στο Αμάρι, όπου επίσης καταγράφηκαν σοβαρές καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην περιοχή του Αμαρίου, τα διαδοχικά κύματα έντονης βροχόπτωσης προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Κατολισθήσεις, μεγάλες ποσότητες νερού και φερτά υλικά δυσχεραίνουν ή σε αρκετά σημεία καθιστούν αδύνατη την κυκλοφορία.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στις Δημοτικές Κοινότητες Φουρφουρά, Πλατανίων και Βισταγής, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους.

Η παρατεταμένη βροχόπτωση παρέσυρε μεγάλες ποσότητες νερού, πετρών και χωμάτων, ενώ δεν έλειψαν και οι κατολισθήσεις, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση και την κυκλοφορία.

Μεγάλες καταστροφές στο Οροπέδιο Λασιθίου

 Σοβαρές είναι οι ζημιές και στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου η κακοκαιρία άφησε πίσω της εκτεταμένες καταστροφές. Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους να καλύπτονται από μεγάλες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών.

Σε απόγνωση οι παραγωγοί στον Προφήτη Ηλία

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στο Ηράκλειο, όπου οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες της σφοδρής κακοκαιρίας.

Η πρωτοφανής ποσότητα νερού προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, παρασύροντας στο πέρασμά της χώματα, φερτά υλικά και προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες και τις περιουσίες.

Απεγκλωβισμός τεσσάρων ατόμων στην Ιεράπετρα

Στην Ιεράπετρα, οι λιμενικές αρχές προχώρησαν στον απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων από τον όρμο «Αγία Φωτιά». Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, με αποτέλεσμα η χρήση του οδικού δικτύου να έχει καταστεί αδύνατη.

Η κακοκαιρία συνεχίζει να δοκιμάζει την Κρήτη, με τις αρμόδιες αρχές και τα συνεργεία να βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση των ζημιών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

με πληροφορίες από cretalive.gr