Δύο δηλώσεις τη μέρα το πολύ οριστικοποιούν οι υπάλληλοι των ΚΥΔ για τις επιδοτήσεις

16.25

Στην καλύτερη περίπτωση ένας υπάλληλος Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων μπορεί να ολοκληρώσει δύο μόλις αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση των παραγωγών. Τρεις μέρες πριν λήξει η προθεσμία για την καταβολή της προκαταβολής στα τέλη του μήνα ή στις αρχές του Νοέμβρη έχει ολοκληρωθεί ένα περίπου 10%.

Με απλά μαθηματικά ο πρόεδρος των μελετητών Γεωπόνων και Τεχνολόγων Γεωπόνων Κρήτης αλλά και εκπρόσωπος των ΚΥΔ του νησιού, Νίκος Κουτεντάκης, υπογραμμίζει πως θα χρειαστούν περισσότεροι από τρεις μήνες για να πληρωθούν οι παραγωγοί κάτι που δεν είναι και δεδομένο καθώς οι ίδιες δηλώσεις μπαίνουν, βγαίνουν και ξαναμπαίνουν στο σύστημα μέχρι να οριστικοποιηθούν.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου με το λάδι να είναι σε χαμηλή τιμή και ακόμα στα αζήτητα με αποτέλεσμα και οι παραγωγοί να είναι στα κάγκελα καθώς δεν ξέρουν πότε και αν θα πληρωθούν καθώς τα ΚΥΔ ζητούν να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που τους θεωρεί συνεργάτες μεν του Υπουργείου αλλά συνένοχους στα λάθη των παραγωγών, ενώ το ασυμβίβαστο τους προσθέτει μόνο ταλαιπωρία.

Στα ΚΥΔ επικρατεί μια τρέλα λένε οι πρόεδροι καθώς λίγο πριν λήξει η προθεσμία ακόμα περιμένουν την τελευταία διευκρινιστική εγκύκλιο.

Την Παρασκευή έγινε μία τηλεδιάσκεψη με όλα τα 700 εκπροσώπους των ΚΥΔ  παρουσία του Υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτη Σχοινά και του διοικητή Γιώργου Πιτσιλή όπου δεν πήραν απάντηση σε αυτά που ζητούν για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία υποβολής.