Αύριο η κινητοποίηση των αγροτών στην Περιφέρεια – Ζητούν 5€ το κιλό

16.23

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι αγρότες της Κρήτης για να μεταβούν στο Ηράκλειο για την κινητοποίηση που έχουν προγραμματίσει για τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Περιφέρεια Κρήτης. Στο επίκεντρο είναι η ελαιοσυγκομιδή της οποίας το κόστος με τις σημερινές τιμές δεν καλύπτεται. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στη Στυλίδα όπου η πανελλαδική των μπλόκων συνεδρίασε με θέμα την ελαιοκαλλιέργεια.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τους παραγωγούς να ζητούν κατώτατη εγγυημένη τιμή στα 5 € το κιλό στο ελαιόλαδο καθώς διαφορετικά δε συμφέρει φέτος η συγκομιδή των ελαιοδέντρων.

Τώρα η τιμή του ελαιολάδου κυμαίνεται στα ελαιουργεία από 3,40 έως 3,80 μέχρι τρεις γραμμές και όσο η οξύτητα ανεβαίνει πέφτει και η τιμή.

Για την κατώτατη εγγυημένη τιμή πρέπει το Κράτος να πάρει την πολιτική βούληση και να την ορίσει καθώς η ελεύθερη αγορά πιέζει προς τα κάτω.

Τα μεροκάματα κυμαίνονται από 60 έως 80 ευρώ ενώ και οι ελιές όσο αργεί η συγκομιδή τους με τις προσβολές των εντόμων, δημιουργούν συνθήκες για μη συγκομιδή στους μικρούς κλήρους.