Κρητη
Αλλαγές στην αντλία για τους αγρότες από την 1η Νοεμβρίου

Αλλάζει από την 1η Νοεμβρίου ο τρόπος με τον οποίο οι αγρότες θα προμηθεύονται πετρέλαιο κίνησης με φορολογική απαλλαγή. Με τη νέα εφαρμογή myDiesel, η ελάφρυνση θα παρέχεται απευθείας στην αντλία, χωρίς οι δικαιούχοι να χρειάζεται να περιμένουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά, μέσω ενός κουπονιού με QR code, ενώ αυξάνεται και το όριο της επιλέξιμης ποσότητας καυσίμου.
Έτσι, για αγορά 500 λίτρων, η ελάφρυνση φτάνει τα 254 ευρώ, ενώ για 1.000 λίτρα διαμορφώνεται στα 508 ευρώ, εφόσον οι ποσότητες καλύπτονται από τα προβλεπόμενα όρια.
Πώς θα γίνεται η διαδικασία;
Ο αγρότης θα συνδέεται στην εφαρμογή myDiesel, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE ή της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet.
Στη συνέχεια, θα εκδίδει ένα ψηφιακό κουπόνι με μοναδικό αριθμό και QR code, το οποίο θα επιδεικνύει στο πρατήριο κατά την αγορά του πετρελαίου.
Ο πρατηριούχος θα σαρώνει τον κωδικό ή θα καταχωρίζει τον αριθμό του κουπονιού και η συναλλαγή θα ελέγχεται αυτόματα από το σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο θα επιβεβαιώνεται τόσο η ιδιότητα του δικαιούχου όσο και η διαθέσιμη ποσότητα καυσίμου.
Το κουπόνι θα έχει διάρκεια ισχύος πέντε ωρών, ενώ κάθε αγορά θα μειώνει αυτόματα το υπόλοιπο λίτρων που δικαιούται ο παραγωγός.
Αυξάνεται το όριο των επιλέξιμων ποσοτήτων
Μία ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά την ποσότητα πετρελαίου που μπορεί να προμηθευτεί ο αγρότης με φορολογική απαλλαγή.
Το σχετικό όριο αυξάνεται από το 150% στο 200% της προβλεπόμενης ποσότητας. Για παράδειγμα, σε καλλιέργεια με βασική πρόβλεψη κατανάλωσης 10 λίτρων ανά στρέμμα, το ανώτατο όριο αυξάνεται από τα 15 στα 20 λίτρα ανά στρέμμα.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Στο μέτρο εντάσσονται όσοι έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ για το 2025 ή το 2026 και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες ή νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες.
Για την αρχική λειτουργία του συστήματος θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2025, ενώ μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων του 2026 θα ακολουθήσει επικαιροποίηση των δεδομένων.
Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει και για το τελευταίο δίμηνο του 2026, καθώς στον υπολογισμό της διαθέσιμης ποσότητας θα συνυπολογιστούν τα λίτρα που έχουν ήδη προμηθευτεί οι δικαιούχοι μέσα στη χρονιά, με το προηγούμενο καθεστώς επιστροφής του φόρου.
Στόχος της νέας διαδικασίας είναι η άμεση παροχή της φορολογικής ελάφρυνσης, η απλούστευση των συναλλαγών και η καλύτερη παρακολούθηση των ποσοτήτων καυσίμου που δικαιούται κάθε παραγωγός.
Για τους αγρότες, η βασική αλλαγή είναι ότι από την 1η Νοεμβρίου δεν θα χρειάζεται να περιμένουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καθώς η απαλλαγή θα εφαρμόζεται απευθείας κατά την αγορά του πετρελαίου.