Δίχασε τους πολίτες το «αλαλούμ» με τις αποδείξεις

14.53

Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται οι πολίτες από το αλαλούμ που επικρατεί από τις αρχές του χρόνου με τις αποδείξεις.

Λογιστές και φοροτεχνικοί καλούν τους φορολογούμενους να εξακολουθούν να συγκεντρώνουν όλες τις χάρτινες αποδείξεις, αλλά ακόμα και εκείνες που προέρχονται από τη χρήση “πλαστικού” χρήματος, με την ελπίδα ότι μέσα στο μήνα το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει τέλος στο μυστήριο.

Και ενώ το αλαλούμ καλά κρατεί, ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις του 2015, που φέτος θα υποβληθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Πιο αναλυτικά, πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει το θέμα με τη συλλογή των αποδείξεων. Και όσο το υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του, οι πολίτες βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση.

Εντός των ημερών όπως δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, θα εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση για το τι θα κάνει ο κόσμος με τις παλιές αποδείξεις. Και ενώ το τοπίο θα έπρεπε ήδη να ξεκάθαρο από τις αρχές του χρόνου, οι πολίτες εκνευρισμένοι απαντούν ότι θα βάλουν τέλος στο βασίλειο της χαρτούρας.

Λογιστές και φοροτεχνικοί καλούν τους φορολογούμενους να εξακολουθούν να συγκεντρώνουν όλη τη χαρτούρα των αποδείξεων, ακόμα και αν η πληρωμή αγαθών ή υπηρεσιών έχει γίνει με πλαστικό χρήμα.

Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός για το χτίσιμο του αφορολόγητου θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι αποδείξεις, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών ΔΕΚΟ, εκτός από αυτές που αναγράφονται σε άλλους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, όπως τα ενοίκια, τα ιατρικά έξοδα, και άλλα.

Και ενώ το αλαλούμ με τις αποδείξεις καλά κρατεί, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2016. Το Taxisnet θα ανοίξει τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου και μάλιστα η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων δίνει προθεσμία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου στις επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Τaxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εν τω μεταξύ, μικρή χαλάρωση στα capital controls έφερε η απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που δίνει την δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης δανείου προς τις τράπεζες. Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών αποκλειστικά και μόνον για πληρωμή εισφορών, παραβόλων, γραμματίων, δικαστικών ενσήμων και τελών απογράφου.