Βίντεο: Τα δικαστήρια «κρατούν» τα πλοία σε Σούδα και Παλαιόχωρα

15.59

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για την απομάκρυνση των ξεχασμένων μέχρι χτες πλοίων από τα λιμάνια της Κρήτης. Ξεχασμένων από την άποψη ότι μέχρι την εμφάνιση του πλοίου Ανδρομέδα στο Ηράκλειο σχεδόν κανείς δεν είχε κινήσει τις διαδικασίες για την απομάκρυνση του Μεκονγκ Σπίριτ από τη Σούδα και του τσιγαράδικου rs 97, το οποίο είχε μονοπωλήσει την αντιπαράθεση σε επίπεδο Βουλής για το αν το φορτίο που μετέφερε είχε σχέση με την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.
 
Από το Ηράκλειο χτες ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι είναι θέμα ημερών να απομακρυνθεί το Μεκονγκ Σπίριτ από το λιμάνι της Σούδας, καθώς βρίσκεται εκεί από τον Μαίο του 2017 με εκρηκτικές ύλες στα εμπορευματοκιβώτια του.
 
Από τον Νοέμβριο του 2016 όμως παραμένει στην Παλιόχωρα το πλοίο rs 97 το οποίο είχε εκπέμψει σήμα για μηχανική βλάβη και όταν έκαναν έλεγχο οι λιμενικοί εντόπισαν περίπου 10 εκατομμύρια πακέτα στο αμπάρι του με τον Εισαγγελέα τότε να απαγορεύει τον απόπλου για περαιτέρω ελέγχους. Σήμερα ο ΓΓ Λιμενικής πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας δηλώνει ότι για τα δύο αυτά πλοία εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις γι’ αυτό παραμένουν δεμένα στον πλησιέστερο τόπο εντοπισμού τους.
 
 
Εν τω μεταξύ, σε ότι αφορά στο πλοίο «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο αρχιπλοίαρχος και διαχειριστής του πλοίου που εντοπίστηκε με 410 τόνους εκρηκτικών στα ανοιχτά της Κρήτης.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το φορτίο είχε προορισμό τη Λιβύη, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Εναντίον του αρχιπλοιάρχου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Ο συνήγορός του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως ο πελάτης του, αν και κατέθεσε για περισσότερες από 10 ώρες όλα τα στοιχεία που αφορούσαν την υπόθεση και δήλωσε εξ αρχή ότι είναι στη διάθεση των αρχών, κρίθηκε προφυλακιστέος ως ύποπτος τέλεσης τέτοιων συναφών αδικημάτων όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο πελάτης μου που αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα υγείας έχει καταστραφεί και το συντομότερο δυνατόν θα κατατεθεί αίτηση αποφυλάκισης. Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση έχουν κριθεί προφυλακιστέοι και 8 ναυτικοί, πλήρωμα του «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ».

Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατέπλευσε το φορτηγό πλοίο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΡΗΣΤΟΣ» που μεταφέρει τα 29 εμπορευματοκιβώτια με τους 410 τόνους εκρηκτικών υλών, που είχαν κατασχεθεί από το «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» και βρίσκονταν στο λιμάνι του Ηρακλείου. Το φορτίο με τη συνδρομή του στρατού αναμένεται να οδηγηθεί σε κάποια στρατιωτική αποθήκη, σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας.