Χανια
Χανιά: “Η κάθε περιοχή να καταναλώνει το νερό που έχει” – Οι προτάσεις στη διαχείριση νερού

Γεωργία και τουρισμός. Επαρκεί το νερό και για τους δύο που είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές;.
Αυτόν τον γρίφο προσπάθησαν να απαντήσουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου με το ΓΕΩΤΕΕ και την Περιφέρεια Κρήτης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο.
Ομιλητές ανέλυσαν τρόπους με τους οποίους τόσο οι καλλιεργητές όσο και οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν πόρους. Οι προτάσεις των επιστημόνων κινήθηκαν σε τέσσερις άξονες.
Ένας από αυτούς είναι το νερό να καλύπτει τις ανάγκες κάθε περιοχής ξεχωριστά ανάλογα με τα αποθέματα της και να μην αναζητείται παραπάνω νερό, τη στιγμή που όλα τα μοντέλα δείχνουν πλημμύρες και ξηρασία.
Ο αγροτικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής και θα πρέπει να εγκαταστήσουν έξυπνα συστήματα, τη στιγμή που ο τουρισμός είναι στον αυτόματο.
Μια άλλη λύση σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η διαχείριση των υδατικών αποβλήτων και έσχατη αυτή της αφαλάτωσης επειδή είναι ενεργοβόρα.
Είναι χρέος της πολιτείας υπογραμμίζουν οι ερευνητές να θεσμοθετηθούν όρια σε καλλιέργειες και τουριστικές μονάδες καθώς είναι γεγονός πως τα χιόνια και κατά επέκταση τα υδατικά αποθέματα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.