Χανια
Γενετιστές τροφίμων: Ζητούμενο είναι να θρέψουμε τον αυξημένο πληθυσμό – θα δούμε και την γεύση..

Τι ψάχνουν οι γενετιστές των τροφίμων; Ποια είναι η μεγαλύτερη τους ανησυχία; Το πως θα τραφεί ο πλανήτης στους καιρούς των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Όπως είδαμε στη Θεσσαλία φέτος και σε άλλα μέρη της Ευρώπης κατά καιρούς, αρκούν μερικές ώρες βροχής, ή ένας εκτεταμένος χιονιάς, ακόμα και λίγες περισσότερες μέρες τον χρόνο καύσωνα για να καταστραφούν ολόκληρες καλλιέργειες. Το πως οι κάτοικοι όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του πλανήτη γενικότερα θα έχουν φαγητό σε αυτές τις καιρικές συνθήκες είναι το ζητούμενο των ερευνητών.
Στο ΜΑΙΧ πραγματοποιείται ένα διήμερο συνέδριο ερευνητικής υποδομής με επιστήμονες από όλη την Ευρώπη οι οποίοι θέλουν να φτιάξουν μια πανευρωπαϊκή τράπεζα σπόρων στην οποία θα έχουν όλοι πρόσβαση για μελέτη. Η τράπεζα αυτή θα προέρχεται τόσο από ερευνητικά ιδρύματα όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και από τους ίδιους τους αγρότες που κατέχουν παραδοσιακούς σπόρους.
Γεύση ή ποσότητα; Πόσοι δε λένε ότι παλιά τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν πιο νόστιμα. Τώρα τα μεταλλαγμένα είναι πιο όμορφα, αλλά δεν έχουν γεύση. Ξέρουμε πλέον τα γονίδια της γεύσης και τώρα είναι εφικτό να γίνουν και τα δύο λένε οι ερευνητές.
Ο τίτλος της διεπιστημονικής ημερίδας στο ΜΑΙΧ, είναι η προώθηση φυτικών γενετικών σπόρων σε επίπεδο υποδομής, το οποίο παρακολουθούν 300 ερευνητές.