Γιατί στη Θεσσαλονίκη ρομπότ διδάσκουν την Οδύσσεια;

17.54

Μπορεί ένα ρομπότ να αντικαταστήσει τον εκπαιδευτικό; Μπορεί ο μαθητής να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν το μάθημα το κάνει η τεχνολογία; Η απάντηση είναι ότι όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και ρομπότ μπορούν να συνεργαστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η φιλόλογος και υποψήφια διδάκτορας, Μαρία Παλιούρα, παρατήρησε πως η προσοχή στα φιλολογικά μαθήματα στην ά γυμνασίου ήταν μειωμένη και για αυτό μέσω του προγραμματισμού ενός ρομπότ από τους ίδιους τους μαθητές τους έδειξε τον δρόμο πως εκείνοι να συνδιαμορφώσουν την αφήγηση της Οδύσσειας.

 

Για να έχει πιο ενδιαφέρον και να μπορέσουν οι μαθητές να εκφράσουν τη δημιουργικότητα τους μπορούν εκείνοι να προτείνουν το πως θα επιστρέψει ο Οδυσσέας στην Ιθάκη.

 

Το ρομποτικό μάθημα υλοποιείται πειραματικά σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 10 Απριλίου του 2025. Στόχος είναι σύμφωνα με την κα Παλιούρα να ταξιδέψει ο Οδυσσέας σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία.

 

Η δυσκολία σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι ότι δεν μπορούν οι φιλόλογοι να προχωρήσουν στο ρομποτικό αυτό μάθημα αν δεν εκπαιδευτούν κατάλληλα καθώς θα πρέπει να έχουν και κάποιες γνώσεις προγραμματισμού.