Βίντεο: Για πρώτη φορά 25η Μαρτίου χωρίς παρέλαση – Πέταξαν μόνο F16 και στα Χανιά

16.41

Πως θα ήταν ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου χωρίς πολίτες και χωρίς παρελάσεις; Ακριβώς όπως θα δείτε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί.

Αντί για τους επισήμους, τις ομάδες των πολιτιστικών φορέων, τα σχολεία και τα σώματα ασφαλείας, εκείνοι που παρέλασαν στην οδό Δημοκρατίας στα Χανιά, ήταν οι λιγοστοί πολίτες, κάποιοι ποδηλάτες και οδηγοί, στους οποίους φάνηκε πρωτόγνωρη αυτή η εικόνα τη συγκεκριμένη μέρα.

Όπως είναι γνωστό η ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δεν εορτάστηκε με τις καθιερωμένες τιμητικές εκδηλώσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Τα Χανιά θύμιζαν μια πόλη φάντασμα.

Εν τω μεταξύ, τη μόνη τιμή για τους πεσόντες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αποδόθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τις πτήσεις των F16. Για τα Χανιά πέταξε ένα ζεύγος αεροσκαφών από την 115 Π.Μ. στις 11:30 ακριβώς πάνω από την οδό Παπανδρέου σε σχηματισμό.

Οι πιλότοι συνέχισαν την πτήση του και στους άλλους νομούς της Κρήτης αλλά και στα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ. Σήφης Μαρκάκης ο επί δεκαετίες τελετάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για πρώτη φορά στις 72 παρελάσεις που έχει στο βιογραφικό του δεν καλείται για να συντονίσει την διεξαγωγή της παρέλασης.

Στο καθήκον και οι αστυνομικοί οι οποίοι παρά τη σημερινή αργία βρέθηκαν στους δρόμους για να ελέγξουν τις μετακινήσεις των πολιτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι νέοι τηρούν τα μέτρα αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνεχίζουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Να θυμίσουμε πως κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας. Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.