Ένα βήμα πιο κοντά ήρθε η  ανάπλαση της ανατολικής τάφρου, η  αποκατάσταση και επανάχρηση της Βίλας Πωλογιώργη και της Βίλας Σβάρτς

17.27

Ένα βήμα πιο κοντά ήρθε η  ανάπλαση της ανατολικής τάφρου, η  αποκατάσταση και επανάχρηση της Βίλας Πωλογιώργη και της Βίλας Σβάρτς με την ένταξη τριών μελετών του Δήμου Χανίων στο ΠΕΠ Κρήτης. Το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Χανίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε τις συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ.  Αφού οι μελέτες ολοκληρωθούν θα αναζητηθούν και οι πόροι για την υλοποίηση των έργων που θα αναβαθμίσουν τους χώρους πολιτισμού αλλά και την επισκεψιμότητα στην περιοχή του Κουμ Καπί και στα όρια της παλιάς πόλης από την ανατολική της πλευρά.

Η μελέτη ανάπλαση Ανατολικής Τάφρου Ενετικών Οχυρώσεων Παλιάς Πόλης Χανίων, έχει στόχο τη διαμόρφωσή της ως χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής με επεμβάσεις ήπιας μορφής συνολικού προϋπολογισμού 443.064,27€

  1. Η μελέτη για την αποκατάσταση και επανάχρηση της Βίλας Πωλογιώργη στην Αμπεριά Χανίων, ως πολυχώρου Πολιτισμού, για ποικίλες δράσεις στους τομείς των σύγχρονων εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών (μουσική, φωτογραφία, κινηματογράφος, χαρακτική, γλυπτική, κεραμική, γραφιστική, σχεδιασμός, διακόσμηση, τυπογραφία, κόμικς κλπ). Η μελέτη είναι συνολικού προϋπολογισμού 672.199,84 €.
  2. Η μελέτη για την αποκατάσταση και επανάχρηση της βίλας ΣΒΑΡΤΣ στη Χαλέπα Χανίων, ως πολυχώρου Πολιτισμού, για τη συντήρηση και έκθεση των συλλογών του Δήμου Χανίων (π.χ. συλλογές Δημοτικής Βιβλιοθηκών κλπ) και των Νομικών του Προσώπων. Η μελέτη είναι συνολικού προϋπολογισμού 719.955,40 €.

Λίγο αργότερα ο Περιφερειάρχης υπέγραψε και τη σύμβαση για τα έργα αποκατάστασης δρόμων που το 2019 είχαν υποστεί καταστροφές από την πλημμύρα στον Δήμο Καντάνου Σελίνου. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2 εκατ. 650.000 ευρώ και εντάσσεται στα 14 έργα αποκαταστάσεων στον νομό Χανίων συνολικού προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ.

«Τρείς σημαντικές μελέτες που εντάσσονται για το Δήμο Χανίων, στη λογική μιας βασικής αρχής: Να προετοιμαστούμε με ώριμες μελέτες για έργα της επόμενης περιόδου», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, τονίζοντας πως για τον Δήμο Χανίων μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι ύψους 25 εκ. ευρώ «για έργα πολιτισμού και περιβάλλοντος που θα δώσουν μια άλλη εικόνα στην πόλη και θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες», ανέφερε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Για «σημαντικές μελέτες», έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χανίων. «Έχουν αναφορά σε δύο εμβληματικά κτίρια των Χανίων τα οποία επιτέλους βρίσκουν το δρόμο για την αποκατάσταση και την επανάχρησή τους», δήλωσε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, και τόνισε πως παράλληλα το έργο της ανατολικής Τάφρου έρχεται να ενοποιήσει τις παρεμβάσεις που γίνονται στο Κουμ Καπί και τη γύρω περιοχή μέχρι τα Νεώρεια στηρίζοντας «ένα σύμπλεγμα έργων που δίνει μια καινούργια εικόνα και νομίζω πως είναι αυτό που θέλουν οι πολίτες των Χανίων αλλά και οι επισκέπτες, ν’ αναβαθμίσουμε μια περιοχή που το έχει τόσο πολύ ανάγκη», τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων.