Όχι από το ΥΠΕΝ σε δρόμο στα Λευκά Όρη

15.43

Κάποιες περιοχές πρέπει να μείνουν παρθένες από την ανθρώπινη παρέμβαση, να μείνει η φύση ήσυχη να αναπτύσσεται. Αυτή τη διεθνή τάση σκοπεύει να υιοθετήσει η χώρα μας με την προστασία περιοχών άνευ δρόμου. Η αρχή θα γίνει με έξι βουνά, τα Λευκά Όρη, τον Ταΰγετο στην Πελοπόννησο, τον Σμόλικα στα Γιάννενα, την Τύμφη στην Ήπειρο, το όρος Σάος στη Σαμοθράκη, και το όρος Χατζή στην Πίνδο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θέλει με νομικό πλαίσιο να βάλει τέλος σε συζητήσεις που θέλουν δρόμους να διέρχονται από τους συγκεκριμένους ορεινούς όγκους.

Είναι γεγονός ότι όπου υπάρχει δρόμος αναπτύσσεται και η ανθρώπινη δραστηριότητα. Η δασάρχης Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, υπογραμμίζει ότι τα βουνά δε θα θεωρούνται απάτητα αλλά θα συνεχίσουν να προσφέρουν την ομορφιά τους μέσα από τα μονοπάτια στους επισκέπτες.

Τα Λευκά Όρη της Δυτικής Κρήτης έχουν 60 χιλιόμετρα μήκος και 35 πλάτος . Η υπεραξία δε βρίσκεται στον δρόμο υπογραμμίζει η κα Σκλαβάκη αλλά σε αυτό που έστω και με δυσκολία θα δεις όταν φτάσεις στον προορισμό.

Εκτός από τον βοτανικό τουρισμό την υπηρεσία ενδιαφέρει και η ανάδειξη του μοναδικού ενδημικού δέντρου της Κρήτης, της αμπελιτσιάς.