Ανεμβολίαστοι από σήμερα οι άνω των 60 ετών

15.52

Από σήμερα παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Αν έχουν περάσει 7 μήνες από τη δεύτερη δόση δε θα μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους χωρίς αρνητικό ράπνιντ τεστ. Παράλληλα θυμίζουμε πως οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Αυτοί οι περιορισμοί οδήγησαν τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών να κλείσει περισσότερα από 85.000 ραντεβού μέσα σε μία εβδομάδα.

Στο σενάριο ότι από την νέα χρονιά θα πρέπει και οι άνω των 50 να κάνουν υποχρεωτικά εμβόλιο, έβαλε φρένο ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι τα ιατρικά δεδομένα μέχρι στιγμής δε συστήνουν κάτι τέτοιο. Συν τοις άλλοις, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 που δεν έλαβαν εντός 7μήνου την τρίτη δόση για να πάνε στην εργασία τους θα χρειάζονται δύο rapid test την εβδομάδα.

Επίσης, θα αποκλείονται από εσωτερικούς χώρους, όπως σε εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά και στους εσωτερικούς χώρους άθλησης, ενώ θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο.

Σε ότι αφορά στα πιστοποιητικά νόσησης που θα έχουν ισχύ τρεις μήνες, αντί για έξι οι πολίτες σημειώνουν ότι πλέον έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά για το τι ισχύει με την ανοσία και τι όχι

Τέλος, το μέτρο για τους Ανεμβολίαστους άνω των 60 επηρεάζει τουλάχιστον 150.000 πολίτες που έχουν υπερβεί το επτάμηνο από τη δεύτερη δόση.