Απίστευτο ναυάγιο στην Κίσαμο – Πλοίο έκοψε στα δύο – Κινδύνεψε το πλήρωμα

16.38

Η ώρα είναι λίγο πριν τις 8 το πρωί και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού μαζί με τους ναυαγοσώστες βγάζουν στη στεριά τα 10 μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου σημαίας Κομόρες. Ο καπετάνιος είχε εκπέμψει SOS στις 4:30 τα ξημερώματα όταν έχασε τον έλεγχο του πηδαλίου από την παράσυρση των κυμάτων.

Το πλοίο με την ονομασία “Μanassa Rose”, το οποίο κυριολεκτικά κόπηκε στα δύο προσάραξε στον Δραπανιά στην Κίσαμο και από τις 5 τα ξημερώματα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για τη διάσωση των 10 ναυαγών.

Σωτήρια ήταν η παρέμβαση των εθελοντών ναυαγοσωστών Μιχάλη Σγουρομάλλη, Μιχάλη Πάτερομιχελάκη και Δημήτρη Βρουχακη, οι οποίοι αψήφησαν τις συνθήκες και έσωσαν από τα μανιασμένα κύματα τον ένα ναυαγό που είχε πέσει από τη λέμβο και πάλευε με τα κύματα για να κρατηθεί στη ζωή.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Τουρκίας και είχε προορισμό τη Μισουράτα της Λιβύης. Στα αμπάρια του μετέφερε σίδηρο και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο καπετάνιος το πλήρωμα έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ασφαλίσει τα καύσιμα από τις διαρροές ωστόσο η παραλία μύριζε πετρέλαιο.

Από τους 10 ναυαγούς Αιγυπτιακής καταγωγής, 4 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από όπου οι δύο πήραν μετά τις πρώτες βοήθειες εξιτήριο ενώ οι δύο παρέμειναν για περαιτέρω νοσηλεία λόγω υποθερμίας.

Ο Δήμος Κισάμου φρόντισε για τον ρουχισμό τους και για τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο στο Καστέλι μέχρι να φροντίσει την επιστροφή τους, η εταιρεία τους.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις του πληρώματος, το ατύχημα συνέβη στην προσπάθεια τους να μεταφερθούν σε απάνεμο σημείο.

Το στοίχημα των αρχών είναι ο περιορισμός της περιβαλλοντικής ρύπανσης και σε δεύτερο χρόνο η απομάκρυνση του κουφαριού του πλοίου που τα κύματα το βυθίζουν στην άμμο.