Αφρικανική πανώλη των χοίρων – Κρούσματα και σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις

13.15

Νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκαν στην γειτονική Βουλγαρία. Αυτή την φορά η εστία είναι σε οικόσιτους χοίρους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, στις 15 Ιανουαρίου 2022 μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκε μία πρωτογενής εστία Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε κατοικίδιους χοίρους στην Βουλγαρία στην περιοχή Blagoevgrad σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Εικόνα 1. Εστία ΑΠΧ σε οικόσιτους χοίρους στην Βουλγαρία και ζώνη ακτίνας 50 χλμ

Σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, στη Βουλγαρία  έχουν εντοπισθεί από 31.12.2021 έως 07.01.2022, 1 εστία σε οικόσιτους χοίρους και 120 εστίες σε αγριόχοιρους.

Παράλληλα, σε έναν χρόνο στη γειτονική Βουλγαρία είχαν εντοπιστεί έξι εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 298 σε αγριόχοιρους, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του 2022 παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στις εστίες θηρευμένων αγριόχοιρων και εντοπίστηκαν 120 εστίες σε αγριόχοιρους και μία σε οικόσιτους χοίρους.

Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ΑΠΧ στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για την πιστή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων και ειδικότερα δε στην τήρηση όλων των ενδεικνυομένων μέτρων στα σημεία εισόδου στη χώρα.

Για τον λόγο αυτό συνιστάται η εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης (η συλλογή και δειγματοληψία αίματος και ιστών μετά από τον εντοπισμό νεκρών αγριόχοιρων, ακόμη και μετά από τροχαία ατυχήματα) και η ενεργητική επιτήρηση σε αγριόχοιρους και κατοικιδίους χοίρους (δηλαδή η λήψη δειγμάτων από θηρευμένους αγριόχοιρους και κατοικιδίους χοίρους και η προσκόμισή τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες).

Πηγή: In.gr