Βίντεο:Νέο Αεροδρόμιο Καστελίου- Επιτάχυνση έργων με 100 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο

17.00

Η δέσμευση των  πρώτων 100 εκ.€ της κρατικής δαπάνης από τα συνολικά 180 που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελίου στο Ηράκλειο εγκρίθηκε στις 8 Οκτωβρίου με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Το έργο αρχίζει σταδιακά να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών Γιάννη Καρνέση με τον οποίο συζήτησαν  τεχνικές λεπτομέρειες που άπτονται της κατασκευής του νέου αεροδρομίου.


Εντός των επόμενων τεσσάρων με πέντε μηνών αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή της νότιας οδικής σύνδεσης με το χώρο όπου θα κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο Καστελίου σύμφωνα με το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μανώλη Φραγκάκη. Οι εργασίες αυτές κρίνονται σημαντικές καθώς μέσω της οδικής αυτής σύνδεσης θα είναι εφικτή η πρόσβαση στο εργοτάξιο για τα οχήματα βαρέως τύπου που απαιτούνται για τις εργασίες .

Ο κος Φραγκάκης είχε συνάντηση σε θετικό κλίμα  με το γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών Γιάννη Καρνέση , με τον οποίο συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες θεμάτων που άπτονται της κατασκευής του νέου αεροδρομίου.

Να σημειωθεί πως από το συνολικό ποσό των 180 εκ.€  της κρατικής δαπάνης για τη χρηματοδότηση του έργου , έχει ήδη εγκριθεί στις 8 Οκτωβρίου από τον υπουργό μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή ,η καταβολή των πρώτων 100εκ € .

Το εμβληματικό έργο ανάπτυξης του νέου αεροδρόμιο απαιτεί τη διευθέτηση επιμέρους ζωτικών θεμάτων όπως μεταξύ άλλων είναι σύμφωνα με το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος

– Μετατόπιση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης

– Συμμετοχή του δήμου στο ΔΣ της εταιρίας διαχείρισης

-Αποκατάσταση των υφιστάμενων επαρχιακών οδών που διακόπτονται λόγω των έργων

-Η σύνδεση του οικισμού στου Καστελίου με το αποχετευτικό σύστημα που βάσει της σύμβασης παραχώρησης έχει εξαιρεθεί

-Επίλυση του προβλήματος με το νεκροταφείο που τέμνεται από τη σύνδεση του ΒΟΑΚ με το νέο αεροδρόμιο

-Τα επείγοντα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και ενίσχυσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Παράλληλα εξακολουθεί να απασχολεί την τοπική κοινωνία το ζήτημα των απαλλοτριώσεων .

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης που έχει συναφθεί ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του ιδικού ομίλου GMR η συνολική επένδυση του κατασκευαστικού κόστους αγγίζει τα 500 εκ. €.