Βίντεο:Προσαρμοσμένη στα μέτρα για την πανδημία η λειτουργία των δικαστηρίων

15.44

Προσαρμοσμένη στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η λειτουργία των δικαστηρίων και στα Χανιά. Οι εκδικάσεις περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες βάσει και της ειδικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης , ενώ δικηγόροι , δικαστικοί υπάλληλοι και πολίτες τηρούν τα μέτρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης .

Σπάνια ακούγεται πλέον στα δικαστήρια Χανίων ο ήχος για την έναρξη εκδίκασης υποθέσεων και αυτό λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας .Ο τρόπος λειτουργίας των δικαστηρίων έχει οριστεί βάσει ΚΥΑ που διαφέρει από των λοιπών δημόσιων υπηρεσιών .

Το πταισματοδικείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού για μαρτυρικές καταθέσεις και ανόμωτες εξετάσεις κατηγορουμένων .

Στο ειρηνοδικείο γίνονται δεκτές αγωγές χωρίς την παρουσία κοινού και με κατάθεση εγγράφων από δικηγόρους.

Το τμήμα διαθηκών που υπάγεται στο Ειρηνοδικείο , δημοσιεύει διαθήκες που ήδη έχει λάβει , δεν παραλαμβάνει νέες , δεν κάνει αποποιήσεις και δεν εκδίδει πιστοποιητικά.

Στο πρωτοδικείο γίνονται οι πολιτικές-αστικές υποθέσεις που δεν χρειάζεται η εξέταση μαρτύρων και οι “οίκοθεν” υποθέσεις . Επίσης ίνεται επικύρωση αποφάσεων, κατάθεση αγωγών από τους δικηγόρους, ένδικα μέσα (εφέσεις, αναιρέσεις κα.). Το Πρωτοδικείο εκδίδει και τα έγγραφα που στέλνονται στο εξωτερικό και πιστοποιητικά με email στο pistopoiitika000@gmail.com. Για τα ποινικά δικαστήρια γίνονται αυτά που συμπληρώνουν 8ετία και υπάρχει ζήτημα παραγραφής.

Όσο για το καθεστώς εργασίας , οι δικαστικοί υπάλληλοι δουλεύουν όσο είναι εφικτό με τηλεργασία στις περισσότερες υπηρεσίες .Επίσης σε κατ’οικον εργασία είναι οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.