Βίντεο:Σεισμοί ανοιχτά της Σητείας- Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

15.24

Δύο σεισμοί εντάσεως 5,1 και 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκαν ΒΒΑ της Σητείας το πρωί .Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί και παρακολουθούν την μετασεισμική ακολουθία που κρίνεται ως θετικό σημάδι καθώς δείχνει πως αποκλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή.

Η σεισμική ακολουθία ΒΒΑ της Σητείας  έθεσε σε συναγερμό αρχές και πολίτες . Οι μεγαλύτεροι σε ένταση σεισμοί ήταν οι  5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 49 χιλιόμετρα που σημειώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα βορειοανατολικά της Σητείας και 5,2 ριχτερ που κατεγράφη στις 7.11 το πρωί με επίκεντρο 43 χιλιόμετρα επίσης βορειοανατολικά της Σητείας. Ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως   πιθανόν πρόκειται για δύο κύριους σεισμούς.

Στο μεταξύ η περιοχή «χορεύει» ακόμη στους ρυθμούς των δεκάδων μετασεισμών   , γεγονός που καταδεικνύει πως η σεισμική ακολουθία σιγά-σιγά αποκλιμακώνεται . Ο μεγαλύτερος ήταν της τάξης των 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο μικρότερος 2 βαθμών.

Ο κ. Λέκκας ευκαιρίας δοθείσης ανέφερε πως θα επισκεφθεί την Κρήτη εντός Οκτωβρίου με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό αρχών και ΤΑ για την υλοποίηση προγράμματος που αφορά αρχικά στον έλεγχο των σχολείων και κατόπιν εφόσον χρειαστεί σε παρεμβάσεις στα κτίρια .

Στους σημερινούς σεισμούς αναφέρθηκε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος  συνέστησε «να είμαστε ψύχραιμοι ώστε  να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο».