Βίντεο – Η 14η Δεκεμβρίου πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα – Την 21η “δείχνουν” οι λοιμωξιολόγοι

12.33

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Η επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ μιας νέας παράτασης, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την επανέναρξη της αγοράς. Οι επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τους αριθμούς των διασωληνωμένων, καθώς και για τους νεκρούς, που σημειώνουν ρεκόρ.

Προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους και κατά συνέπεια και την κυβέρνηση η σταδιακή άρση του lockdown ενόψει των Χριστουγέννων, αλλά και κυρίως ο τρόπος που θα αρθούν τα μέτρα με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το lockdown της 2ης φάσης, θα παραταθεί μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου. Όπως εξηγούν οι λοιμωξιολόγοι, όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση. Το σενάριο για άρση στις 14 Δεκεμβρίου μοιάζει  τώρα πιο πιθανό.

Την ημέρα που θα ξεκλειδώσει η χώρα, θα υπάρξει διασπορά του ιού ενώ ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα και γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες 15 – 20 ημέρες έπειτα να αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν. Το εμβόλιο της Pfizer ωστόσο πήρε έγκριση στη Βρετανία, με πιθανή ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών την 7η Δεκεμβρίου.