Βίντεο: Πέντε κρούσματα κορωνοϊού στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων

15.15

Πέντε συνολικά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν από χθες έως σήμερα το μεσημέρι στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων .Όλα ξεκίνησαν όταν  εργαζόμενη βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό μετά τον τακτικό διαγνωστικό έλεγχο πριν την είσοδο της  στη δομή. Άμεσα εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο βάσει του οποίου το σύνολο του προσωπικού και των ηλικιωμένων  του Γηροκομείου υπεβλήθη σε έλεγχο κατά του κορωνοϊού. Αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν σήμερα ακόμη δύο νέες μολύνσεις στο προσωπικό καθώς και δύο θετικά αποτελέσματα σε ηλικιωμένες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χανίων .

Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού να είναι καθημερινά υψηλός και στα Χανιά γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να συγκρατηθεί η διασπορά του.
Χθες εντοπίστηκε θετική μετά από τον καθιερωμένο διαγνωστικό  έλεγχο εργαζόμενη του Δημοτικού Γηροκομείου , γεγονός που έθεσε σε συναγερμός τις αρχές . Άμεσα ξεκίνησαν έλεγχοι από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ  σε όλο το προσωπικό και στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στη δομή . Από τα τεστ, διαπιστώθηκαν: σε σύνολο 59 δειγμάτων από το προσωπικό της δομής, 2 θετικά αποτελέσματα, τα οποία αμέσως τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως προβλέπεται. Σε συνολικά 71 δείγματα που ελήφθησαν από τους ηλικιωμένους, εντοπίστηκαν 2 θετικά αποτελέσματα, από φιλοξενούμενες που είχαν εισαχθεί στη δομή στις 29/12/2021, με αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ, ωστόσο παρέμεναν σε καραντίνα, απομονωμένες για λόγους ασφαλείας. Οι δύο ηλικιωμένες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων για να νοσηλευθούν.

Τα νέα δεδομένα με την παραλλαγή Ο ωστόσο έχουν οδηγήσει τους φορείς σε αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται σε περίπτωση κρούσματος . Τα τεστ  του προσωπικού θα γίνονται σε καθημερινή βάση , ενώ έγινε και απολύμανση του χώρου .

Η αγωνία ωστόσο παραμένει για το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία του γηροκομείου σε ενδεχόμενη διασπορά του ιού και εάν επαρκεί το προσωπικό . Ο πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Γιάννης Σημαντηράκης ανέφερε πως το προηγούμενο διάστημα έγιναν προσλήψεις εργαζομένων για τη στήριξη της δομής .

Σε ερώτηση για το εάν τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται στο γηροκομείο ο πρόεδρος του τόνισε πως αυτό δεν συμβαίνει και πως η δομή κατά διαστήματα στοχοποιείται αν και υπάρχουν και άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων όπου εντοπίζονται κρούσματα χωρίς να προκαλείται έντονη συζήτηση.