“Δε μας ικανοποιεί η διαβούλευση για τη Νέα ΚΑΠ – Να πάρουν θέση οι βουλευτές

14.56

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 13 Περιφέρειες της χώρας για τις προτάσεις επί της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η οποία τίθεται σε ισχύ από το 2023. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου η διαβούλευση μεταφράζεται σε 100 ώρες συζητήσεων με εκπροσώπους των Αγροτών στη χώρα και κάποιες από τις προτάσεις ενσωματώθηκαν στην τελική πρόταση του Υπουργείου η οποία αναμένεται να κατατεθεί στην ΕΕ μέχρι τα τέλη του χρόνου. Οι προτάσεις αυτές δεν αφορούν την Κρήτη, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Ελαιουργών – Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, παρουσίασε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη ΝΕΑ ΚΑΠ, με προγράμματα ενίσχυσης των νέων αγροτών, ψηφιακού μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους ελέγχους για τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Οι αγρότες ζητούν ουσιαστική ενίσχυση και καλούν και τους βουλευτές της Κρήτης να πάρουν θέση καθώς όπως τονίζουν αυτά τα έχουν ξανακούσει.

Η Κρήτη πρέπει να πάει με μια πρόταση στην κυβέρνηση υπογραμμίζει ο κ. Ιερωνυμάκης και για αυτό η Περιφέρεια Κρήτης θα καλέσει τους εκπροσώπους των αγροτών σε μια ευρεία σύσκεψη. Παράλληλα σημειώνει ότι ήδη από την τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική αρκετοί αγρότες γύρισαν την πλάτη στην παραγωγή καθώς με τις περικοπές και τις αυξήσεις σε λιπάσματα και ζωοτροφές δε μπορούσαν να φροντίσουν την περιουσία τους ώστε να τους αποδώσει κάποιο εισόδημα.