Δύο δωρεάν self test για όλους στις γιορτές

17.04

Απέρριψε τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση για υποχρεωτική διενέργεια rapid test σε όλους. Αντ ‘ αυτού ανακοίνωσε δύο δωρεάν self test στις γιορτές και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, που εάν χρειαστεί θα εφαρμοστούν τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Μετά από πολλά σενάρια τα οποία βρέθηκαν στο τραπέζι τελικά το αν κάποιος θα είναι φορέας του ιού, πριν διασκεδάσει θα πρέπει να το ψάξει ο ίδιος. Το μέτρο αφορά περισσότερο τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους, αφού εκείνοι θα συνεχίσουν τα ράπιντ τεστ.

Και τελικά η μπίλια έκατσε στα δύο δωρεάν σελφ τεστ σε όλους τους πολίτες για να κάνουν τον αυτοέλεγχο τους για την εορταστική περίοδο. Μετά από πολλές συζητήσεις και σενάρια από τα πιο αυστηρά μέτρα όπως να θυμίσουμε ακούγαμε για  υποχρεωτικά pcr test μετά η συζήτηση κινήθηκε στα υποχρεωτικά ραπιντ για να καταλήξουμε στην ισχυρή σύσταση των σελφ τεστ για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης.

Από την πλευρά τους οι πολίτες τις τελευταίες μέρες μόνο στο άκουσμα ότι όντας εμβολιασμένοι θα έπρεπε να κάνουν και ράπιντ τεστ για να διασκεδάσουν, εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους.

Είναι γεγονός ότι στην Ευρώπη όσο περνούν οι μέρες και η μετάλλαξη Ομικρον διασπείρεται, κάποιες χώρες αυστηροποιούν τα μέτρα που λαμβάνουν ενόψει των εορτών για να μην ξεφύγουν προς τα πάνω οι αριθμοί των μολύνσεων και των νοσηλειών. Στη χώρα μας όμως και σήμερα διαμηνύεται ότι λοκ ντάουν δεν πρόκειται να υπάρξει, ενώ και οι πιέσεις από την εστίαση, σύμφωνα με τις πληροφορίες,  ήταν πολλές προς τα κυβερνητικά στελέχη για να μη ληφθούν μέτρα που θα κρατήσουν τον κόσμο στο σπίτι.

Τo μπαλάκι της υπευθυνότητας πέφτει για μια ακόμα φορά στους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα τεστ τις ημέρες που θα έχει νόημα να το κάνουν. Για παράδειγμα αν ελεγχθούν τα αμέσως επόμενα 24ωρα από τον χώρο συνάθροισης ενδεχομένως και σε περίπτωση που κάποιος είναι θετικός να μη φανεί και μετά από μία ή δυο μέρες να είναι θετικός.

Ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε το ενδεχόμενο αν τις γιορτές η διασπορά του κορωνοϊού αυξηθεί, να παρθούν σε δεύτερη φάση επιπλέον μέτρα όπως