Εκτιμήσεις για πάνω από 35.000 κρούσματα σήμερα – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

14.12

Τεράστιο αριθμό κρουσμάτων αναμένεται να ανακοινώσει και σήμερα ο ΕΟΔΥ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 35.000 μολύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr έως το πρωί είχαν καταγραφεί 30.000 κρούσματα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 35.000 νέες, καταγεγραμμένες, μολύνσεις μέχρι το απόγευμα.

Τις δύο τελευταίες ημέρες ανακοινώνονται κρούσματα που πραγματικά ξεπερνούν κάθε φαντασία και δείχνουν την τεράστια διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τεράστια εξάπλωση οφείλεται και στη μετάλλαξη Ομικρον η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με την Δέλτα. Δείχνει, ωστόσο, να μην προκαλεί τόσο βαριά νόσηση και έχει συνήθως πιο ελαφρά συμπτώματα. Βοηθάει φυσικά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι θωρακισμένο με τρεις δόσεις εμβολίου, με την τρίτη δόση να αποδεικνύεται ότι προστατεύει σαφέστατα από τη βαριά νόσηση από την μετάλλαξη Ομικρον.

Τα ρεκόρ κρουσμάτων έφεραν νωρίτερα τα μέτρα
Ο τεράστιος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών θορύβησε τους ειδικούς που χθες αποφάσισαν να φέρουν πιο μπροστά τα μέτρα που είχε αποφασιστεί να ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου. Ετσι από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο του ωραρίου σε διασκέδαση και εστίαση καθώς και η απαγόρευση μουσικής και ορθίων.

Την ίδια ώρα η ανάλυση των λυμάτων στην Αττική, που καταγράφει πλέον καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, δείχνει την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον. Ενδεικτική ανάλυση για το πώς η Ομικρον εξαπλώνεται ραγδαία.

Ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 εκτίμησε ότι το 60% με 70% των νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών είναι από τη μετάλλαξη Ομικρον. Επίσης, ο κ. Ζαούτης ανέφερε πως «η καμπύλη που προκύπτει, μοιάζει με την καμπύλη σε άλλα κράτη που έχουν βιώσει αυτή τη ραγδαία αύξηση λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας αυτού του ιού».

Ο ΠΟΥ από την πλευρά του, μέσω του επικεφαλής του εξέφρασε την ανησυχία του ότι παγκοσμίως θα προκληθεί τσουνάμι κρουσμάτων από τη συνύπαρξη της Δέλτα με την Ομικρον. «Η Δέλτα και η Όμικρον είναι αυτή τη στιγμή δίδυμες απειλές που οδηγούν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους», είπε ο Τέντρος Γκεμπεγέσους.

Και για την Ελλάδα, οι ειδικοί προειδοποιούν για τεράστιο αριθμό κρουσμάτων το επόμενο διάστημα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο να κάνει την εκτίμηση σοκ για 100.000 κρούσματα. Να σημειωθεί ότι όλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και με μια φωνή οι ειδικοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τονίζουν ότι το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας είναι το εμβόλιο, το οποίο καλύπτει και από τη μετάλλαξη Ομικρον.

Πηγή: iefimerida