Επιστροφή στα θρανία τη Δεύτερα 10 Ιανουαρίου, με νέο υγειονομικό πλαίσιο εν μέσω «εκτόξευσης» των κρουσμάτων

15.41

Επιστροφή στα θρανία τη Δεύτερα 10 Ιανουαρίου , με νέο υγειονομικό πλαίσιο εν μέσω «εκτόξευσης» των κρουσμάτων .Την 1η εβδομάδα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται με τρία αρνητικά self test , ενώ από τη 2η εβδομάδα θα διενεργούνται δύο αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι , τηρώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες . Εως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου  οι γονείς μπορούν να προμηθεύονται  από τα φαρμακεία πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων .

Ξεκίνησε από σήμερα και θα διαρκέσει έως το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιανουαρίου από τα φαρμακεία η  διάθεση 5 self test για όλους τους μαθητές εμβολιασμένους και μη , καθώς και εμβολιασμε΄νους εκπαιδευτικούς για να επιστρέψουν στα σχολ,εία τηνΔευτέρα βάσεθι των νέων υγειονομικών πρωτόκολλων

Από τις 10 Ιανουαρίου θα ισχύουν και τα υπόλοιπα μέτρα δηλαδή η υποχρεωτική χρήση μάσκεας σε όλους τους χώρους του σχολείου, ο τακτικός αερισμός των αιθουσών και η διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών όπου είναι εφικτό και αναγκαίο.

Μεταξύ των επιστημόνων υπάρχουν αρκετοί  που εκφράζουν ανοιχτά αντιρρήσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου .

Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να παροτρύνει τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ για τα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Εξεταστική θα γίνει κανονικά.

Το άνοιγμα των σχολείων έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό μεταξύ γονέων, καθώς υπάρχει μερίδα ειδικών που εκφράζει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στις αποφάσεις που ελήφθησαν από την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν ήταν ομόφωνη. Κάποια μέλη της Επιτροπής διαφώνησαν με το να παραμείνει ως έχει η προϋπόθεση 50%+1 κρούσματα για το κλείσιμο σχολικού τμήματος, ζητώντας αυτό το ποσοστό να μειωθεί στο 30%+1. Παράλληλα, κάποιοι άλλοι ζήτησαν το άνοιγμα των σχολείων να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα.

Δωρεάν σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας θα γίνονται τα rapid test στους μαθητές, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε το πρωί και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

O κ. Πλεύρης διευκρίνισε μέσω του ΣΚΑΪ ότι οι δομές αφορούν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ με βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου ενώ θα υπάρξει και επέκταση των σημείων για τα τεστ.

Παράλληλα, τόνισε ότι το 80% των κρουσμάτων στα σχολεία έχουν εντοπιστεί από τα self test.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, είπε ότι θα κινητοποιηθεί ακόμη και ο στρατός για το αυξημένο testing των μαθητών, ενώ όλες οι δομές θα είναι διαθέσιμες.

Κεραμέως: Η Επιτροπή δεν ζήτησε παράταση για το άνοιγμα σχολείων

Για το άνοιγμα των σχολείων και την κριτική που ασκείται για αυτή την απόφαση αυτή μίλησε το πρωί και η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε η υπουργός, η Επιτροπή των Ειδικών δεν ζήτησε παράταση για το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με την ίδια, τα παιδιά είναι πιο ασφαλή εντός πλαισίου επισημαίνοντας ότι όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία γίνονται περισσότερα τεστ.

Όπως ανέφερε το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το περασμένο διάστημα (Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου) είχε ανιχνευτεί από τα σελφ τεστ, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 40% όταν έκλεισαν.

Επανέλαβε μάλιστα ότι σε περίπτωση κρούσματος τα παιδιά θα κάνουν τεστ κάθε μέρα. «Προτιμούμε να βάζουμε πολλά τεστ για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα».

Σημείωσε δε ότι σε ένα τρίμηνο δόθηκαν περισσότερα από 32 εκατομμύρια σελφ τεστ στα σχολεία.

Η κ.Κεραμέως χαρακτήρισε «συνειδητή» την απόφαση της κυβέρνησης, κοστίζει πολύ αλλά επενδύει πολύ στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Για την αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων είπε:

«Βάζουμε επιπλέον φίλτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή. Πάμε βήμα-βήμα γιατί η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία»

Απευθυνόμενη στους γονείς που έχουν αποφασίσει να μην στείλουν τα παιδιά τους τη Δευτέρα στο σχολείο, διερωτήθηκε: «Εάν υπάρξει ενα κρούσμα στον περίγυρο, θα κάνουν πέντε τεστ;».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τηλεκπαίδευση, είπε ότι η πλατφόρμα λειτουργεί ακόμα και για περιπτώσεις καταστροφών, όπως ήταν ο σεισμός στην Κρήτη.

 

ΕΩΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΩΡΕΑΝ SELF-TEST

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

 

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, υπενθυμίζεται ότι:

– το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

– ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

– βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

– η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται και κατά την αργία των Θεοφανίων, την Πέμπτη 6/1, από εφημερεύοντα φαρμακεία.

– η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19

– οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα  το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.