Εσπερίδα με θέμα την συμβολή της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου στον Αγώνα του 1821

14.01

Εσπερίδα με θέμα την συμβολή της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου στον Αγώνα του 1821

Το 1821 αποτελεί το σημαντικότερο σταθμό στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία γιατί βάζει τέλος σε μια μακραίωνη τυραννία και γίνεται αφετηρία για την Εθνικη μας Ανεξαρτησία και την σύσταση του Νεοελληνικού κράτους.

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας του λαού για την απελευθέρωση του και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα και ιστορική δικαίωση αλλά εξακολουθεί να είναι και ένα ζητούμενο και αποστολή ενός λαού που βαδίζει με συνέπεια την ιστορική του πορεία.

Η μεγάλη συμβολή των Κρητικων υπήρξε μεγάλη και πληρώθηκε με βαρύ τίμημα όπως και ο αγώνας των Αγιοβασιλιωτων με πολλές μάχες, άλλες νικηφόρες και άλλες με βαρύ φόρο αίματος αλλά και με το πνεύμα αδουλωτο και την πεποίθηση ότι ο αγώνας τους θα δικαιωθεί.

Ο επετειακος εορτασμός των 200 χρόνων, αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση της Εθνικής μας συνείδησης, μελέτη των ιστορικών γεγονότων εκείνης της περιόδου για να αναδείξουμε όλα αυτά τα στοιχεία που άντεξαν στο χρόνο και μας κράτησαν όρθιους για να αποτελέσουν δίδαγμα για την πορεία μας στο μέλλον.

Ο Δήμος μας με αφορμή την Επέτειο των 200 χρόνων από την Έναρξη της Επανάστασης και την μεγάλη συμβολή των Αγιοβασιλιωτων, πραγματοποιει Εσπερίδα που σκοπό έχει να φωτίσει όλα τα γεγονότα της περιόδου 1821-1830 που θα αναδείξουν διακεκριμένοι Αγιοβασιλιωτες Ιστορικοί και θα ενισχύσουν στους σύγχρονους καιρούς μας την πλούσια πολιτιστική μας ταυτότητα.

Όλες οι έρευνες που θα κατατεθούν θα αποτυπωθούν σε ένα τόμο και θα γίνει ψηφιοποίηση.