“Ετοιμάζεται” το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας χωρίς κρατική βοήθεια

15.48

21 Ιανουαρίου του 2019 και παρουσία του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα η ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ που στόχο έχει την έρευνα για την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των εξορύξεων, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου έγινε η πρώτη πρόσληψη του Διευθυντή του Ινστιτούτου καθηγητή Νίκου Πασαδάκη. Σχεδόν 10 μήνες μετά το Ινστιτούτο βρίσκεται στη φάση της τοποθέτησης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και της στελέχωσης και όλα αυτά χωρίς τη βοήθεια του κράτους.

Ο κ. Πασαδάκης υπογραμμίζει ότι ενδεχομένως το ο κορωνοϊός να καθυστέρησε κάποιες διαδικασίες, όμως με τα όσα εκτυλίσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο το Ελληνικό Κράτος θα έπρεπε να είναι έτοιμο επιστημονικά σε ότι αφορά στην επικείμενη εξόρυξη των υδρογονανθράκων από τα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σε ότι αφορά στη μέχρι τώρα χρηματοδότηση, το ΙΤΕ έχει διαθέσει 200.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του κτηρίου που στέγαζε εργαστήρια της Σχολής των Μηχανικών Ορυκτών πόρων, το οποίο έχει παραχωρήσει το κτήριο στο ΙΤΕ, ενώ τα ΕΛΠΕ χρηματοδοτούν για 5 χρόνια τις δράσεις του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας με 500.000 ευρώ.

Ήδη το Ινστιτούτο έχει υποβάλει προτάσεις στην ΕΕ για χρηματοδότηση που αφορούν στη συγκέντρωση, αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και τις δειγματοληψίες και τη μελέτη του περιβάλλοντος στα βαθιά νερά.  Όπως τονίζει ο κ. Πασαδάκης δε χρειάζεται να στηθούν οι πλατφόρμες για να προχωρήσει η έρευνα.