Η “Μήδεια” στον Δήμο Πλατανιά και τα προβλήματα που προκάλεσε – Παραμυθένιο το τοπίο στα ορεινά

19.25

Από νωρίς ξεκίνησε η χιονόπτωση στα ορεινά του Δήμου Πλατανιά. Από το μεσημέρι και μετά το χιόνι έπεφτε πυκνό σε υψόμετρα άνω των 600 μέτρων ασπρίζοντας το τοπίο.

Οι Λάκκοι ντύθηκαν στα λευκά με τους κατοίκους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια του καθώς ο υδράργυρος ταλαντευόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας στους 0 βαθμούς Κελσίου.

Το μεγάλο πρόβλημα στην προσβασιμότητα παρουσιάστηκε στον Ομαλό όπου μέσα σε λίγη ώρα το χιόνι μετά την τοποθεσία Φώκιες ξεπέρασε τα 2 μέτρα με αποτέλεσμα τα μηχανήματα της Περιφέρειας να μη μπορούν να προχωρήσουν στον εκχιονισμό.

Ο Δήμος Πλατανιά πήρε την απόφαση να στείλει ένα μεγάλο εκχιονιστικό μηχάνημα για να μπορέσει να καθαρίσει τον δρόμο και να τον κρατήσει ανοιχτό ώστε οι περίπου 10 μόνιμοι κάτοικοι και επιχειρηματίες να μπορέσουν να μετακινηθούν ενώ στο χωριό βρίσκονταν και τρεις κτηνοτρόφοι με τα ζώα τους.

Τα οχήματα όμως με το που πέφτει το σκοτάδι σταματούν τον εκχιονισμό καθώς ο παγετός και η ομίχλη είναι αποτρεπτικές για κάθε είδους μετακίνηση και ο Δήμαρχος Πλατανιά από νωρίς έκανε έκκληση στους οδηγούς να μην μετακινούνται από και προς τον Ομαλό.

Παράλληλα δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας μετακινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αποτρέποντας την άνοδο προς τα χιόνια τα οποία γνωρίζουν ότι λειτουργούν σαν τις σειρήνες του Οδυσσέα για αρκετούς Χανιώτες και γι’ αυτό έστησαν μπλόκα τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα πριν τον Ομαλό.

Εκτός από την προσβασιμότητα όμως το μεγάλο πρόβλημα για χωριά του Δήμου Πλατανιά και οικισμούς ήταν η διακοπή ρεύματος από την προηγούμενη μέρα, αφού η κακοκαιρία έσπασε τουλάχιστον 4 κολώνες της ΔΕΗ και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Η κακοκαιρία Μήδεια αναμένεται να αποχωρήσει από την Κρήτη την Τετάρτη το απόγευμα αφήνοντας πίσω της χιόνια στα ορεινά και χαμηλές θερμοκρασίες, φυσιολογικές όμως για την εποχή.