Η συσκευασία στο επίκεντρο για τη διατήρηση της φρεσκάδας των προϊόντων

14.55

Η φρεσκάδα ενός προϊόντος είναι ζητούμενο τόσο για τον καταναλωτή, όσο και για τον ίδιο τον παραγωγό. Όταν μιλάμε για κηπευτικά και φρούτα οι καταναλωτές ειδικά τα τελευταία χρόνια θέλουν προϊόντα χωρίς συντηρητικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της ζητά από τους αγρότες ο τρόπος παραγωγής τους να είναι φιλικός για το περιβάλλον.

Στο 1ο ετήσιο υβριδικό συνέδριο που διοργανώνεται στο ΜΑΙΧ, ερευνητές κυρίως από την Ευρώπη συζήτησαν το πως η ποιότητα των φρέσκων προϊόντων θα διατηρείται από την ώρα της συγκομιδής μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή, χωρίς τη χρήση συντηρητικών που βλάπτουν την υγεία τους, αλλά μέσω της συσκευασίας τους που δε θα τους επιτρέπει να αναπνέουν…

Αξίζει να σημειωθεί πως οι απώλειες μετά τη συγκομιδή των φρούτων και των λαχανικών στην Ευρώπη ανέρχονται στο 30% της συνολικής παραγωγής τους και έτσι ο έλεγχος της διαδικασίας ωρίμανσής τους είναι καθοριστικός μέσω των μέσων μεταφοράς τους αλλά και συσκευασίας τους στο ράφι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την έρευνα προς αυτήν την κατεύθυνση και τους παραγωγούς που χρησιμοποιούν φιλικές μεθόδους για το περιβάλλον, καθώς οι ίδιοι  οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια είναι πιο ενημερωμένοι και ψάχνουν ποιοτικότερα προϊόντα προς κατανάλωση.

Στη συγκεκριμένη μέθοδο με τα προστατευτικά φιλμ οι ερευνητές δεν έχουν στόχο την κατασκευή γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων.