Κοροναϊός – Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους ενόψει Χριστουγέννων εισηγούνται οι ειδικοί

12.24

Με τον κοροναϊό να συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του και δηλωμένη την βούληση της κυβέρνησης να κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτή την οικονομία, συνεχίζονται τα σενάρια για νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό  για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Η απόφαση για την επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών σε συνδυασμό με την διανομή δύο δωρεάν self test σε όλους για τα Χριστούγεννα δείχνει ότι τις ημέρες των γιορτών τόσο η οικονομική όσο και η κοινωνική δραστηριότητα θα παραμείνουν ανοιχτές.

Ωστόσο, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της νέας μετάλλαξης Όμικρον που αναμένεται και στη χώρα μας η επιτροπή των ειδικών, με στόχο την προστασία των παιδιών, των γονέων και των εργαζομένων εισηγήθηκε αν και βρισκόμαστε μια «ανάσα» προ των εορτών, στα Χριστουγεννιάτικα  θεματικά πάρκα να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εργαζόμενοι.

Οι ειδικοί θεωρούν πως ο συγχρωτισμός λόγω των εορτών θα αποτελέσει εστία αναζωπύρωσης του κοροναϊού, γι αυτό και θεωρούν απαραίτητο το μέτρο, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα αυτοπροστασίας όπως μάσκα και αποστάσεις.

Θεματικά πάρκα μόνο για εμβολιασμένους

Κάτι που αποκάλυψε μιλώντας στο MEGA, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Έχουμε μια εποχική απασχόληση, άρα οι άνθρωποι θα πιάσουν τώρα δουλειά εκεί και με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών είναι ανεμβολίαστα και δεν προβλέπεται για αυτά εμβολιασμός και εφόσον θα κινηθούν με γονείς μέσα στα θεματικά πάρκα που προβλέπεται να είναι εμβολιασμένοι, είναι λογικό να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι. Είναι χώροι διασκέδασης και όχι εστία αναζωπύρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιστοποιητικά νόσησης μόνο με PCR

Ο κλοιός, ωστόσο, γύρω από τους ανεμβολίαστους σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Όπως μεταδίδεται η επιτροπή των ειδικών ζητεί προκειμένου να δίνεται πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους αυτό να αποδεικνύεται όχι με rapid test όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά με PCR.

Συγχρόνως, η επιτροπή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ελαττωθεί στο μέλλον και η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης, που αυτή τη στιγμή έχει ισχύ έξι μηνών.

Αλμα στους εμβολιασμούς

Γεγονός είναι πάντως ότι μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 σημειώνεται ραγδαία αύξηση  στα ραντεβού για εμβολιασμό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την επιτροπή εμβολιασμών να εξεταστεί η χορήγηση της τρίτης δόσης νωρίτερα, ίσως και στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης γίνεται με τη συμπλήρωση πεντέμιση μηνών από τη δεύτερη δόση.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για πρώτη δόση» επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά στους πολίτες που έχουν γεννηθεί έως και τις  31 Δεκεμβρίου 1961. Πάντως, από το πρόστιμο των 100 ευρώ εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών και όσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας.

Πηγή: In.gr