Μετάλλαξη Omicron: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα – πηγαίνουν προς ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου

15.26

Περιορισμός του ωραρίου σε διασκέδαση και με τη μουσική να σταματά στις 23:00 – Στην εστίαση προτείνεται είτε η χωρητικότητα να πάει στο 70% είτε στο 100% αλλά με τραπέζια το πολύ 6 ατόμων – Δεν τίθεται θέμα αλλαγής όσων ισχύουν στο λιανεμπόριο – Στόχος η ανακοπή της πορείας της μετάλλαξης Omicron

Στοχευμένα μέτρα για να ανακόψουν τη μετάλλαξη Omicron προτείνουν τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με την ισχύ τους να  πηγαίνει από τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί προτείνουν να κλείνουν τα καταστήματα διασκέδασης στις 11 μ.μ. ή στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά με διακοπή της μουσικής από τις 11 μ.μ.

Όσον αφορά στην εστίαση, η εισήγηση προβλέπει είτε τη μείωση της χωρητικότητας στο 70% είτε τη λειτουργία των καταστημάτων με πληρότητα 100% αλλά μόνο σε τραπέζια χωρητικότητας έξι ατόμων και τις ανάλογες αποστάσεις βέβαια μεταξύ των τραπεζιών.

Για τα καταστήματα, τα μέτρα που εφαρμόζονται κρίνονται ως επαρκή και ως εκ τούτου, δεν αναμένονται αλλαγές.

Επίσης, οι ειδικοί εξετάζουν:

·επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας σε ποσοστό 50% (από το 20% μεσοσταθμικά σήμερα)

· Πρόβλεψη μόνο για καθήμενους πελάτες στα κέντρα διασκέδασης, όπως και στους χώρους εστίασης με ζωντανή μουσική

· Αλλαγή στο ποσοστό πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα

· Αλλαγή στο ποσοστό πληρότητας στους αθλητικούς χώρους και κυρίως στα γήπεδα (έως και καθολική απαγόρευση φιλάθλων)

·Εκτεταμένη ιχνηλάτηση στην κοινότητα μέσω testing

Σε τρεις πυλώνες τα νέα μέτρα

Ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, τόνισε νωρίτερα στον ΑΝΤ1, ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, είπε ότι αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη θα κινούνται σε 3 πυλώνες. Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση το πρόβλημα φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση, αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στα γήπεδα όπου όπως φαίνεται οι φίλαθλοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα και θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυλώνα των μέτρων, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ξεδιπλώνουν σταδιακά από την περασμένη εβδομάδα την πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου για την αναχαίτιση μιας ταχύτατης, όπως φαίνεται, πορείας του μεταλλαγμένου στελέχους του  Κορωνοϊου που θα δοκιμάσει εκ νέου το ήδη φορτωμένο σύστημα Υγείας.

Οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως «ένα κύμα “Omicron” κρύβεται ήδη μέσα στο κύμα “Delta” που βρίσκεται σε σχετική ύφεση» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη διάρκεια πρόσφατης επιστημονικής εκδήλωσης για τον κορωνοϊό στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Αλλωστε, ήδη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και διασκέψεις ώστε να παρακολουθεί αδιαλείπτως και ενδελεχώς τα δεδομένα και τους «σκληρούς δείκτες», δηλαδή εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις και θανάτους, που θα επιτρέψουν την ευκρινέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας. Σήμερα θα πραγματοποιήσει μια ακόμη τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση των Χριστουγέννων στην επιδημία.

Εκτιμάται ότι μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη «Omicron» μπορεί να αντιπροσωπεύει το 50% των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα – όπως ήδη συμβαίνει στη Βρετανία. Το ύψος του επιδημικού κύματος δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, ούτε και η επίπτωσή του στο ΕΣΥ με τις νέες εισαγωγές ασθενών που θα χρειαστούν – μέχρι και προχθές οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη COVID-19 άγγιζαν τους 4.000, με τους 990 σε Μονάδες.

Η πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην παραλλαγή Ομικρον χτίζεται με χρονικό ορίζοντα μέχρι τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, με αυξημένη ιχνηλάτηση μέσα από τη δωρεάν διάθεση μέχρι το τέλος του μήνα δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) για όλους τους πολίτες ηλικίας 5 χρόνων και άνω, αλλά και τον έλεγχο των εισερχομένων στις πύλες εισόδου της επικράτειας με μοριακά (PCR) και rapid τεστ. Το αυξημένο testing για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, θεωρείται μέτρο με αποτελεσματικότητα και οι ειδικοί έχουν απευθύνει ισχυρές συστάσεις για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και rapid tests κατά την εορταστική περίοδο, αλλά και ανεξάρτητα από αυτήν για τον έγκαιρο εντοπισμό θετικού κρούσματος και την απομόνωσή του.

Η επιστράτευση όλων των αρμόδιων Αρχών για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους χώρους εστίασης και διασκέδασης και η… κούρσα εμβολιασμών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού συμπληρώνουν το πλέγμα των μέτρων στην πρώτη φάση. Σε μια προσπάθεια επιπλέον προστασίας των πολιτών από την κυκλοφορία του κορωνοϊού, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν την αναστολή των εορταστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και θεαμάτων σε δημόσιους χώρους που διοργανώνονται κατά κύριο λόγο από τους δήμους, αλλά και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας από τους πολίτες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, με έμφαση στη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους και ανάλογα με τη δυναμική της επιδημίας, η χώρα θα είναι έτοιμη να υψώσει τη δεύτερη γραμμή άμυνας έναντι της υπερμεταδοτικής, όπως όλα δείχνουν, μετάλλαξης «Omicron». Η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων -πιθανότατα να δοθεί την προσεχή Τρίτη-, πράγμα που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα της πρώτης εβδομάδας του έτους.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία ή και της τηλεκπαίδευσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί αδρά από τους ειδικούς και τα κυβερνητικά στελέχη, θα αξιοποιηθεί το γνωστό από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα οπλοστάσιο. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι περιοριστικές ρυθμίσεις του ωραρίου στην εστίαση και τη διασκέδαση, η μείωση στον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και στον αριθμό των καθημένων ανά τραπέζι, ο «εξοστρακισμός» των όρθιων θαμώνων από τα καταστήματα διασκέδασης, όπως π.χ. τα μπαρ και οι πίστες, και ο περιορισμός της χωρητικότητας σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά και λοιπές αίθουσες θεαμάτων.

Η επιβολή συγκεκριμένου ωραρίου στην εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης είναι ένα μέτρο που θεωρείται πως θα έχει επίδραση στην αναχαίτιση της διασποράς της «Omicron» ανάμεσα σε εμβολιασμένους.

Όπως δείχνει η ιχνηλάτηση, εκεί όπου υπάρχει πλήρης ελευθερία, δηλαδή δεν υπάρχουν αποστάσεις και χρήση της μάσκας, και οι χώροι είναι κλειστοί, συμβαίνουν πολλές μεταδόσεις σε εμβολιασμένους.

Η επέκταση της τηλεργασίας, επίσης, είναι ένα μέτρο που δεν έχει οικονομικό κόστος και είναι εύκολο να εφαρμοστεί.

Δηλαδή επανέρχονται τα μέτρα με τα οποία αποδεδειγμένα ανακόπηκε η κυκλοφορία του κορωνοϊού κατά τα προηγούμενα κύματα, με την ειδοποιό διαφορά ότι πλέον θα εφαρμοστούν στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, για εμβολιασμένους σε μεγάλο ποσοστό πολίτες -μια διαφορά που έχει υπαγορεύσει η αχαρτογράφητη εν πολλοίς νέα μετάλλαξη που επελαύνει. Βάσει του σχεδιασμού, η ημερομηνία λήξης των μέτρων τοποθετείται στο μέσον Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται βεβαίως παράταση της εφαρμογής τους για όσο χρειαστεί.

Τα σενάρια

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την ένταση του νέου επιδημικού κύματος ανατρέπονται συνεχώς με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για την «Omicron» τόσο από την πορεία της στη Νότια Αφρική όσο και στην Ευρώπη.

Η μόνη σταθερά σε αυτό το πεδίο γνώσεων που μεταβάλλεται διαρκώς είναι η επείγουσα ανάγκη για εμβολιασμό και για μέγιστη θωράκιση όλων έναντι του μεταλλαγμένου κορωνοϊού. Η αναμνηστική δόση του εμβολίου θεωρείται κομβικής σημασίας για την προστασία των πολιτών από σοβαρή λοίμωξη COVID-19 και νοσηλεία, ιδίως για όσους περιλαμβάνονται στην πλέον ευάλωτη ηλικιακή ομάδα άνω των 60 χρόνων. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η νέα παραλλαγή οδηγεί σε διπλασιασμό των λοιμώξεων μέσα σε μόλις 2-3 ημέρες, ενώ το μεταλλαγμένο στέλεχος «Delta» χρειάζεται 15 ημέρες για τον διπλασιασμό.

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της «Omicron» στη χώρα μας μέχρι και προχθές δεν ξεπερνούσαν τα 30, ωστόσο εκτιμάται πως η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους είναι μεγαλύτερη. Περισσότερα από τα μισά περιστατικά δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού, ενώ ενδεικτικό της εξάπλωσης της μετάλλαξης είναι το γεγονός ότι αναφέρονται και «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή ανιχνεύτηκε σε μολυσμένα δείγματα η παραλλαγή «Omicron» χωρίς τα άτομα να έχουν συσχέτιση με ταξίδι ή να είναι επαφή άλλου γνωστού κρούσματος.

Τα περισσότερα από τα μεταλλαγμένα στελέχη έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη και στη Λακωνία.

Το αρνητικό σενάριο προβλέπει την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων «Omicron» μέχρι την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τα Θεοφάνια, με τις συναθροίσεις, τα ταξίδια, τους εκκλησιασμούς, τις αγορές να αποτελούν τους ιδανικούς αγωγούς της διασποράς της μετάλλαξης «Omicron» στην κοινότητα. Το θετικό σενάριο προβλέπει τη σταδιακή, ελεγχόμενη εξάπλωση του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στη χώρα μας μέσα στον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης Νίκο Τζανάκη η αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη «Omicron» εξαρτάται από το φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, είτε έχει ταυτοποιηθεί είτε όχι. Ο διπλασιασμός τους ανά 2-3 ημέρες είναι κρίσιμο δεδομένο, αν αναλογιστεί κάποιος για παράδειγμα ότι τα 30 ταυτοποιημένα «Omicron» μπορεί να γίνουν 60 και στη συνέχεια 120 και έπειτα από μία εβδομάδα 240, όταν το στέλεχος «Delta» χρειαζόταν έξι εβδομάδες για την ίδια αύξηση.

Επιπλέον, στη μετάδοση της «Omicron» συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, είτε ως ασυμπτωματικοί είτε ως ολιγοσυμπτωματικοί, κάτι που στο προηγούμενο κύμα της «Delta» δεν είχε αποτυπωθεί τόσο έντονα. Τα κρούσματα της «Delta» σε εμβολιασμένους αφορούσαν κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 70 χρόνων και τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της «Omicron» είναι η επαναλοίμωξη που προκαλεί. Οπως προέκυψε από μελέτη που έγινε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από το Imperial College, άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν προστατεύει όσους έχουν νοσήσει από άλλα στελέχη κορωνοϊού. Η πιθανότητα επαναλοίμωξης με την «Omicron» είναι στο 8%, από το 1% που ήταν η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας

Τα δεδομένα για τη βαρύτητα της νόσου είναι ακόμη περιορισμένα. Φαίνεται ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά ηπιότερα απ’ ό,τι οι ανεμβολίαστοι. Στην Ελλάδα όλοι όσοι διαγνώστηκαν με το μεταλλαγμένο στέλεχος έχουν ήπια ολιγοήμερα συμπτώματα και παραμένουν σε καλή κατάσταση στο σπίτι τους. Στη Νότια Αφρική έχουν καταγραφεί 20.000 κρούσματα σε αυτό το κύμα, έναντι 4.500 κρουσμάτων στο προηγούμενο κύμα, με κυρίαρχη την «Delta». Oσοι εισάγονται στο νοσοκομείο είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι αλλά σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς να έχουν ανάγκη οξυγόνου. Η διάρκεια νοσηλείας τους είναι βραχεία, 2-2,5 ημέρες, σε σχέση με τη νοσηλεία των 8 ημερών που ήταν στο προηγούμενο κύμα, και επίσης η θνητότητα είναι πολύ χαμηλότερη από τη θνητότητα του προηγουμένου κύματος, 6,6% έναντι 17%.

Πηγή: Πρώτο θέμα